За тестото:
1 кг ябълки
5 супени лъжици захар
5 яйца
5 супени лъжици захар за ябълките
5 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
За крема:
1 литър прясно мляко
6 яйца
5 супени лъжици нишесте
5 супени лъжици брашно
10 супени лъжици захар
3 пак. ванилова захар
125 гр. масло или маргарин
600 гр. пресни череши или от компот
бита сметана за декорация
Това е наистина една от най-добрите плодови торти, която някога сте опитвали. Вероятно ще ви се стори странно съчетанието от ябълка и череша, но трябва да ви кажем, че резултатът е просто фантастичен!
Първо обелете ябълките и ги нарежете на филийки.
Сложете ги в тава за печене с диаметър 27 см, поръсете ги със захар и ги запечете на 200 градуса за 15 минути.
Върху тях излейте предварително разбитата смес за тестото и печете всичко заедно още около 20 минути на 180 градуса.
Обърнете изпечения блат, така че ябълките да дойдат отгоре. Не е необходимо на мажете формата за печене.
За крема разбийте яйцата, захарта, брашното, нишестето и ваниловата захар с 200 мл прясно мляко, и добавете към останалата част от млякото. Сварете на гъст крем. В горещия крем разбъркайте маслото или маргарина.
Сложете блата в тортена форма с пръстен и отгоре залейте с крема. .
Върху крема подредете черешите (не ги смесвайте с крема, защото ще го оцветят).
Оставете тортата да се охлади и да стегне. След това махнете пръстена на формата.
Украсете с много сметана.