Всички знаем, че традицията повелява на Бъдни вечер трапезата да е само с постни ястия. Но традиционните постни сармички с ориз или булгур са пълна скука според мнозина.
Зелеви сарми с орехи
Продукти:
- 1 малка кисела зелка
- 1/2 чаша дългозърнест ориз
- 2 ч.ч. вода
- 1/2 чаша орехи
- 1 глава стар лук
- 1 морков
- 2-3 скилидки чесън
- 1/2 с.л. соев сос
- 1 с.л. растително масло
- 1 с.л. доматен сос
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Ако използвате кисела зелка, просто отделете листата и премахнете удебелената част в основата им. Ако използвате прясно зеле, залейте го с вряла вода, за да се отделят по-лесно листата. Разделете зелето на отделни листа с кръстообразен разрез при стеблото и ги сварете до омекване в леко подсолена вода - 5-10 минути (водата трябва да покрива листата), на тих огън.
Изплакваме ориза в гевгир и го сваряваме, като заливаме с вряла вода в съотношение 1/1,5 (варете 7 минути на умерен огън - без капак, след това 7 минути на слаб огън - под капак. И оставете ориза да „се запари“ под капак още 14 минути след изключване на огъня).
Обелете орехите и ги накълцайте на ситно с помощта на нож, блендер или дървено хаванче.
Обелете лука, изплакнете обилно, нарежете на ситно и запържете в слънчогледово олио до златисто кафяво.
Обелете морковите и ги настържете на средно ренде. След това се смесват с готовия ориз.
Добавете нарязаните ядки, чесъна, лука, соевия сос и разбъркайте всичко.
Поставете плънката върху размекнат и охладен зелев лист и внимателно завийте като "плик".
В една трета от чаша преварена вода със стайна температура разредете лъжица доматено пюре.
Сложете сармичките в специална форма или тава и ги залейте със соса. В загрята фурна ( 180 градуса ) нашето ястие трябва да къкри около 15-20 минути.
Поръсете готовото ястие със ситно нарязани пресни подправки и сервирайте.
Това вкусно и здравословно лакомство ще се хареса на всички членове на семейството и ще бъде добре дошло у дома на празничната трапеза! Желаещите могат да залеят ястието със заквасена сметана или майонеза. Добър апетит!
СЪВЕТИ:
За да имат по-изразен аромат и вкус ядките в ястието, те трябва да бъдат леко загрети в тиган преди нарязване. 2-5 минути са достатъчни, за да могат ядките да "разкрият" всичките си качества;
Можете също така да добавите малко количество подправки (магданоз, копър) към пълнежа, това ще даде на ястието по-богат вкус;