Ето как да си приготвите чудесни кисели краставички за зимата вкъщи.
За направата на един буркан кисели краставички ще са ви необходими:
• 8-10 краставици корнишони (в зависимост от размера им)
• 1 стъклен буркан
• 50 мл оцет
• 1/4 глава лук
• 1 с.л. сол
• 1 с.л.
• 5-6 зърна черен пипер
• Копър
• Синапено семе (по желание)
Нарежете краставичките по дължина с височината на буркана. Предварително пригответе подправките за зимнината - поставете в буркана копър, лук и черен пипер, по желание добавете и синапено семе.
След това подредете нарязаните краставици в стъкления съд, като се стараете максимално да оползотворите пространството на буркана. В отделна тенджера, на слаб огън, загрейте оцета, смесен с вода, както и със солта и захарта. Когато компонентите се смесят и затоплят, ги излейте в буркана.
Напълнете бурканите до ниво два пръста под гърлата им. После ги затворете добре с подходящи капачки.
Варете ги в голяма тенджера в продължение на 5 минути след завирането на водата. След стерилизирането, извадете бурканите и ги охладете.
Можете да ги консумирате още на момента, но по-добре изчакайте началото на зимния сезон, когато киселите краставички вече ще имат по-концентриран и съвършен вкус на любимата ни традиционна зимнина.