Толумбичките са любим сиропиран десерт на мнозина. Пареното тесто, шприцовано и изпечено във фурната се залива със захарен сироп - това в общи линии е технологията на толумбичките.
Толумби на розички
Продукти:
- 150 мл кисело мляко
- 130 мл олио
- 1 яйце
- 2 пак.ванилена захар
- 1 бакпулвер
- 400 г брашно +-
Сироп:
- 3 чаши вода (чаша от 200 мл)
- 2 чаши
- ванилин ектракт, кора от лимон
Приготвяне:
Първо сварете сиропа: Сварете водата и захарта за 10 минути, след това добавете малко екстракт от ванилия на вкус и малко лимонова кора (или няколко колелца лимон). Оставете настрана да изстине.
От всички съставки се замесва тесто, като се добавя толкова брашно, колкото е необходимо, за да се получи меко и гладко тесто.
Разделете тестото на две части и всяка част разточете на възможно най-тънка правоъгълна кора (трябва да внимавате за това). Нарежете кората на ленти с ширина около 1 см.
Навийте всяка лента на вилица, така че да се получи роза. Дължината на лентите трябва да е приблизително 25 см, за да се изпържат добре отвътре и да не останат сурови.
Внимателно изпържете розичките в сгорещено олио, като с пръсти внимателно пуснете тестото от вилицата в олиото. Обърнете ги веднъж, за да се изпържат хубаво и от двете страни.
Веднага сложете горещите розички в студения сироп.
След това ги дръжте в хладилник, най-добре са студени, а като ги сервирате може да ги залеете с шоколад, канела...винаги вадете най-долните, които са попили от сиропа.
Да ви е сладко!