Всеки френски регион има свой собствен вариант на този вкусен Френски ягодов пай , известен под името Galette de rois, или „ Кралска торта “. Традиционната рецепта включва бадеми, а има версии с горски плодове, кайсии, шоколад и ябълка.
Този път ви предлагаме рецепта за Кралски ягодов пай с ревен – растение, което расте през пролетта и се смята за един от най-здравословните зеленчуци. Характеризира се с кисел вкус и може да се комбинира в солени и сладки ястия, като супи, мармаладени сосове, а от него може да се направи дори вино.
Кралски ягодов пай
Необходими съставки:
За тестото:
200 грама брашно
200 грама масло
2 супени лъжици захар
щипка сол
ванилинова захар
5 супени лъжици студена вода
За пълнежа:
300 грама пресни ягоди
200 грама ревен
5 супени лъжици захар
1 ванилова захар
2 супени лъжици сладко от ягоди (по избор)
Начин на приготвяне:
Замесете тестото. Смесете брашното, солта, захарта и ваниловата захар и добавете студеното масло (предварително нарязано на кубчета). Добавете вода и омесете сместа. Увийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилник за половин час.
Почистете ревена и го нарежете на парчета. Може да го сварите във вода с мед, но не е задължително.
В друга купа смесете ягодите, захарта, ревена и сладкото от ягоди .
Разточете тестото и го сложете във форма. Тестото трябва да е по-голямо от формата, тоест да надвишава краищата на формата с поне 3 сантиметра. Разпределете ягодовата смес върху тестото, след което завийте краищата навътре. Намажете тестото с жълтък, поръсете със захар и печете половин час при температура около 180 градуса по Целзий.
Добър апетит!