Ако сте на диета или просто искате да се храните здравословно, опитайте този диетичен хляб от овесени ядки, като за приготвянето му не са ви нужни особени умения, защото тестото не се меси на ръка.
Всичко, от което се нуждаете, са няколко съставки, така че ще получите перфектен и здравословен хляб , който ще ви помогне да отслабнете и да сте пълни с енергия. Този вид хляб се препоръчва особено за закуска или вечеря. Не съдържа дрожди, глутен, мазнини и е богат на диетични фибри и здравословни съставки. Ето какво ви трябва, за да си приготвите чудно вкусния Хляб за отслабване :
Хляб за отслабване с овесени ядки
Продукти (измерени с чаша 250 мл):
1 чаша гъсто кисело мляко/заквасена сметана (250 г)
2 яйца
3 чаши овесени ядки (280 г)
1 пакетче бакпулвер (15 г)
1 щипка сол
1 шепа орехи
Приготвяне:
Количеството на изброените съставки е за по-малък хляб, така че ако искате по-голям, увеличете съответно количествата на съставките. В по-дълбок съд се разбиват двете яйца и се добавят 250 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана.
Разбъркайте добре, за да комбинирате съставките. След това добавете 280 г овесени ядки, 15 г бакпулвер и щипка сол. Разбъркайте отново с лъжица или шпатула до гладкост.
Нарежете една шепа орехи на дъска или в блендер, като вместо орехи можете да използвате други ядки или семена (бадеми, лешници, фъстъци, макадамия, тиквени и слънчогледови семки или семки по избор).
Добавете смлените орехи към сместа от овесени ядки и разбъркайте отново. Подредете получената смес в по-малка подходяща форма за хляб, предварително постлана с хартия за печене, отдолу и отстрани. Винаги правя пресен хляб и затова използвам това по-малко количество, което стига за половин форма.
Заравнете и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути. Ако някой попита защо правя само половин хляб - тук ще отговоря, защото съм необвързана и за мен това е достатъчно :)
Оставете изпечения хляб да изстине, след което го нарежете и сервирайте.