Сега е сезонът на ябълковите сладкиши, заради това не се колебайте да разнообразите малко и да заложите на нещо по-различно от класическия и лесен ябълков щрудел. Не че не е вкусен, напротив! Едва ли има някой, който да не е подлудял по ябълковия щрудел , а и даже децата могат да го направят, но все пак всичко писва.
Необходими продукти:
За тестото:
285 г брашно
170 г меко масло
150 г крем-сирене
3 с.л. студена вода
15 мл оцет
1 ч.л. бакпулвер
сол
За пълнежа:
8 ябълки Златна превъзходна
150 г захар
3 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. канела
индийско орехче
1 шушулка ванилия
50 г масло
100 г галета
Допълнителни продукти:
1 разбито яйце с малко заквасена сметана
Как да го приготвите:
1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете останалите продукти и ги смесете с пръсти. Постепенно омесете гладко тесто, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете и почистете от семки ябълките. нарежете ги на резени и ги сложете в купа. Върху тях поръсете нишестето, галетата, захарта, подправките, остърганите семенца ванилия и предварително разтопеното ви масло. Разбъркайте много добре.
3. Намаслете дълбока керамична форма за пай. Разточете хубаво тестото върху набрашнения предварително плот, на голям тънък лист. Изрежете кръг, малко по-голям от формата, за капак на пая. От останалото тесто първо изрежете дебела лента и я напаснете по стената на формата, като оставите краищата на лентата да висят извън формата. Напаснете тесто по дъното на формата.
4. Изсипете пълнежа във формата и го притиснете много добре. Намажете тестото по края на формата с разбито яйце с малко сметана. Покрийте пълнежа с изрязания кръг тесто и притиснете много добре по краищата, за да затворите пая. Изрежете излишното тесто и с вилица още веднъж притиснете по краищата. С нож направете малки кръстчета по повърхността на пая. Намажете с яйце и поръсете с малко захар. Печете пая в предварително загрята фурна на 175 градуса около 1 час.