Любимите ви палачинки ще са още по-вкусни, когато ги намажете с домашно сладко от сливи . Но ако добавите няколко супени лъжици какао към това сладко, ще получите уникален деликатес с вкус на течен шоколад!
Всъщност сладкото от сини сливи е едно от най-популярните у нас. Класическата рецепта е известна с качествения си вкус, но и с изключителните си лечебни свойства - всеизвестно е, че сливите са отличен лаксатив. Този път ви предлагаме да обогатите вкуса му с какао, което освен силен антиоксидант е богато и на желязо, което помага за подобряване на имунитета.
Сладкото се пече във фурна, така че не се налага да стоите до котлона, което е голямо предимство при приготвянето му, а също така се добавя малко балсамов или винен оцет, за да подчертае вкуса и цвета му. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие Домашно сладко с вкус на течен шоколад :
Сладко от сливи с какао
Продукти:
1 кг сини сливи или друг вид сливи (небелени)
1 супена лъжица балсамов или винен оцет
100 г захар
1 супена лъжица екстракт от ванилия
4 супени лъжици какао на прах (най-добре е органично, качествено какао, а на вкус може да се подслади или не)
Приготвяне:
Сливите се измиват добре под струя студена вода, след което се почистват от костилките и се нарязват на по-дребни парчета. Може да ги оставите и на половинки, но ако ги нарежете по-ситно, сладкото ще се изпече много по-бързо.
Залейте резените сливи с една супена лъжица оцет, за предпочитане балсамов, но може и винен. Оцетът подчертава цвета и вкуса на сливите, а при печенето се изпарява и изобщо не се усеща като вкус и мирис.
След това се поръсват със 100 г захар. Аз не сложих много захар, защото моите сливи са сладки, вие сложете повече или по-малко според вашите сливи. Можете да използвате обикновена бяла захар, кафява, брезова или друга по ваш избор.
Разбъркайте сливите, за да се разпредели равномерно захарта, след което ги изсипете в огнеупорен съд и печете във фурната на 180 градуса за около час, като по средата на печенето ги покрийте с фолио. Извадете ги от фурната и добавете една супена лъжица екстракт от ванилия и четири супени лъжици какао на прах директно в съда за печене.
Разбъркайте добре, за да се разпределят съставките, след което пасирайте сместа с ръчен пасатор, докато получите фина и гладка текстура.
Съхранявайте сладкото в стъклени буркани в хладилник. Ако правите по-голямо количество за зимата, тогава стерилизирайте бурканите или ги напълнете с горещо сладко, за да ги вакуумирате.
Да ви е сладко!