Обикновено реколтата от грозде е толкова голяма, че буквално се чудим какво да правим снего. Освен традиционните вино и ракия, можете да приготвите невероятно вкусно и здравословно Сладко от грозде с минимум захар. А ако отглеждате сорт Изабела, тогава можете да сте сигурни, че няма да намерите по-ароматно домашно сладко ! Ето лесната рецепта за Гроздово сладко за 5 минути с минимум захар:
Сладко от грозде с минимум захар
Продукти:
грозде - 3 кг
захар - 300 г на 1 кг плод
пектин - 10 г на 1 кг плод
Приготвяне:
Първо, гроздето трябва да се измие добре, а след това плодовете да се отделят от грозда. В този случай абсолютно няма нужда да се притеснявате за тяхната цялост.
След това загрейте добре плодовете на слаб огън, докато се спукат. Намачкайте ги с блендер или пасатор. Ако изберете блендер, тогава не прекалявайте, просто минете леко върху масата, за да не смачкате костилките.
След това прекарайте получената маса през сито, за да премахнете костите и люспата.
Въпреки факта, че гроздето също има свой собствен пектин, за да получите по-гъсто сладко, добавете малко чист пектин към получената маса. Добавяме го към захарта и разбъркваме всичко добре. Получената захарна смес се изсипва на порции в горещата гроздова маса, разбърква се добре и се вари буквално още 5 минути.
Докато сладкото е още горещо и течно, го насипете в подготвени стерилизирани буркани. Това е всичко - вкусното и ароматно сладко е готово, след няколко дни ще се сгъсти напълно. А ако искате да ускорите този процес, поставете охладения буркан в хладилника.