Ако обичате да правите различни видове зимнина, конфитюри и сладка, тогава определено ще ви хареса нашата днешна статия. Вкусни и ароматни ягоди насред зима - това обещава рецептата за това невероятно вкусно и лесно сладко от ягоди без варене . Плодовете остават цели, защото си спестявате бъркането на котлона, така че може да ги използвате за украса на торти и сладкиши, а можете и просто да си ги хапнете с хляб и масло. След обработката на плодовете те запазват почти същата форма, а вкусът и ароматът само се засилват. Не пропускайте да го опитате! Ето рецептата за невероятно ароматното ягодово сладко без варене :
Ягодово сладко без варене
Продукти:
1 кг ягоди
1 кг захар
200 г вода
2 г лимонена киселина
Приготвяне:
Вземете подходяща тенджера, изсипете захарта вътре, а след това и водата. Сложете на умерен огън и изчакайте, докато захарта се разтопи и се превърне в сироп. Оставете да ври най-малко 15 минути на слаб огън и добавете лимонената киселина.
След това оставете сиропа да ври още 15 минути, докато се превърне във вискозна маса, подобна на течния мед.
Залейте ягодите със сиропа и ги оставете така за 20 минути. През това време ягодите „увират“ леко и пускат сока си. След това внимателно прецедете ягодовия сок заедно със сиропа през гевгир в същата тенджерка, в която сте разтопили захарта.
Сварете отново сиропа за не повече от 10 минути. Карамелът ще се разтвори и сиропът ще стане течен. Оставете получената пяна да се утаи и отново залейте със сиропа ягодите за 20 минути.
Междувременно стерилизирайте бурканите: изсипете 50 г вода във всеки и ги пуснете в микровълновата за 10 минути. Капаците изварете за поне 5 минути. Избършете всичко с чиста кърпа.
След 20 минути отново прецедете сиропа през гевгир в същия съд. Сварете го не повече от 5 минути и бързо отстранете пяната. Внимателно подредете ягодите в буркани, до половината от обема. Залейте с ягодовия сироп и затворете бурканите.
Сега можете да поставите бурканите в шкафа, готово!