Печени картофки - кой не ги обича? Но в тези направо ще се влюбите! Не просто картофки, а истинска чудесия от нежен сметаново-кашкавален сос, сочни картофи и хрупкав бекон. Звучи вкусно, нали? Нека да започваме тогава! Ето рецептата за тази картофена вкусотия с бекон и кашкавален сос :
Картофена вкусотия с бекон и кашкавален сос
Продукти:
800 гр.картофи
4 ленти бекон (може да замените с шунка, колбас по избор)
3 триъгълничета топено сирене
2 с.л.олио
200 мл готварска сметана
150 мл прясно мляко (или до нужната гъстота)
сол на вкус
черен пипер на вкус
риган на вкус
магданоз на вкус
80 гр.кашкавал
Приготвяне:
Сварете картофите до готовност, обелете ги и ги нарежете първо на две половинки, а след това всяка на полумесеци.
В тиган загрейте 2 с.л. олио, запържете вътре леко кубчета бекон и прибавете парчетата топено сирене. Разбъркайте с дървена шпатулка за кратко, леко да се разтопи сиренето, след което налейте готварската сметана и прясното мляко. Добавяйте млякото на два пъти, като разбърквате, за да следите за гъстотата на соса. Ако е много гъст, добавете още малко прясно мляко и овкусете със сол и черен пипер.
С тази смес залейте картофките, а отгоре поръсете с настърган кашкавал. Печете на 180 градуса за 20 минути, за да се разтопи кашкавалът. Извадете запеканката леко да се охлади, нарежете на квадрати и сервирайте.
Добър апетит!