Буквално облизахме чиниите - от тук нататък ще правя палачинките само по този начин. Палачинките са ни любими както в солен, така и в сладък вариант, а това е страхотно предложение за обяд или закуска. Ето какво ви трябва, за да си приготвите невероятния Палачинков пай :
Солен палачинков пай
Продукти:
За палачинките:
- 3 яйца
- 1 щипка сол
- 3 супени лъжици олио
- 400 мл прясно мляко
- 100 мл вода
- 250 г брашно
Ако тестото е малко по-гъсто, а това зависи от самото брашно, добавете още малко вода - 20-30 мл
За пълнежа:
- 22 парчета шунка или сушено месо по избор
- 22 парчета топено сирене
- 400 гр. сметана
За заливката:
- 3-4 яйца
- 100-200 мл готварска сметана/течна неутрална сметана
Количеството на соса зависи от големината на съда. Заливката трябва да е до половината на тавата, в която сте подредили палачинките. Печете в загрята фурна на 200с/20мин. След това добавете 100 г настъргано сирене, което се топи добре и става еластично (като нашия кашкавал), след което върнете във фурната за още 5 минути.
Приготвяне:
В по-дълбока купа се разбиват на твърд сняг три белтъка с щипка сол, след което постепенно се добавят един по един три жълтъка, три супени лъжици олио, 400 мл мляко и 100 мл вода. Започнете постепенно да добавяте брашното.
Разбива се до получаване на хомогенна смес без бучки с консистенция на течно гъсто кисело мляко. Оставете да престои 15-30 минути, ако имате време, след това изпечете палачинките по обичайния начин. Ако сместа изглежда твърде гъста, разредете я с малко вода.
Намажете всяка палачинка със заквасена сметана (една пълна лъжица), отгоре сложете две парчета тънко нарязана шунка и малко кашкавал, след което прегънете палачинката и я нарежете на 4 части (или колкото искате).
Подредете филийките вертикално в намаслена средно голяма тава за печене и оставете настрана, докато приготвите заливката.
За заливката: в дълбока купа се изсипват 2-3 яйца, разбиват се, след което се добавят 100 мл течна неутрална сметана.
Ако тавата ви е по-голяма, удвоете количеството заливка или сложете толкова, колкото ви е необходимо, така че да е поне на половината на палачинките/тавата. Постепенно изсипете заливката върху палачинките, за да запълните всички празнини.
Слага се да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса и веднага се намалява на 180 и се пече 20 минути, след което съдът се изважда от фурната и отгоре се поръсва със 100 г настърган кашкавал и се връща за още 5 минути, докато се разтопи.
Да ви е сладко!