Знаете и какво ще стане, ако смесите половин килограм кайма и няколко настъргани тиквички? Да, досещате се - нещо хем вкусно, хем сочно! Ако добавим към всичко това и ароматен млечен сос, се получава ястие, достойно за всяка трапеза, било то ежедневна или празнична! Без повече приказки, хайде да приготвим заедно тези чудни кюфтенца от кайма и тиквички в млечен сос :
Кюфтета от кайма и тиквички в млечен сос
Продукти за кюфтетата:
свинска кайма - 500 г
тиквички - около 1 кг
яйца - 1 брой
сол
черен пипер
чесън - 1 или 2 скилидки, пресовани
див лук - сушен, от пакетче
Продукти за млечния сос:
течна сметана - 250 мл /30 или повече процента масленост/
крема сирене - 80 г
сол - на вкус
чесън - 1 скилидка
Начин на приготвяне:
Приготвяне на кюфтетата:
Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете за 15 минути. След това хубаво ги изцедете.
Тиквичките се омесват с каймата, яйцето и подправките.
От сместа се оформят топчета и се слагат да се пекат. Ако ги печете във фурната, температурата трябва да е на 200 градуса. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
Може да изпечете кюфтенцата и на тиган с много малко мазнина, или пък в еър фрайър, ако разполагате с подобен уред - пекат се на програма "roast" на 190 градуса за около 15 минути с обръщане.
Приготвяне на млечния сос:
3 части сметана се смесват с 1 част крема сирене. Сметаната и сиренето се слагат в тиган и бъркат на среден огън, докато сместа се посгъсти. Добавете и 1 скилидка пресован чесън. Посолете на вкус.
Готовите кюфтенца поднесете в млечния сос и по желание добавете няколко стръка прясна мента.
Да ви е сладко!