Тъй като сезонът на събиранията на открито е в разгара си, често търся гарнитури, които да съчетая с меса на скара като пържоли и пилешки крилца или кебапчета. В моменти като този винаги се сещам за вкусна и здравословна версия на класиката, като тази рецепта за гръцка картофена салата !
Гръцката картофена салата е гарнитура без млечни продукти, веган и естествено без глутен.
Гръцка картофена салата
Съставките за тази освежаваща и здравословна картофена салата без майонеза са прости и лесни за намиране. Нещо повече, тази рецепта е толкова универсална. Можете лесно да замените много от тези съставки с наличните.
Продукти:
- Картофи (всеки сорт е подходящ) - не забравяйте да проверите най-малките картофи, докато се варят, тъй като времето за готвене варира.
- Лук -- червеният и зеленият лук придават лека сладост и дълбочина на вкуса. Можете да ги замените с шалот и див лук.
- Пресни билки - магданоз и пресен копър
- Маслини - използвам Каламата без костилки
- Екстра върджин зехтин
- Червен винен оцет
- Горчица (дижонски стил)
- Сушен риган
- Чесън: Ситно смлян
- Морска сол и прясно смлян черен пипер
Как да си направим гръцка картофена салата:
Няма нищо сложно или сложно в приготвянето на тази гръцка картофена салата. Като допълнителен бонус е готов само за 30 минути. Ето стъпките:
1. Пригответе картофите: Сложете голяма тенджера с вода да заври. Почистете 3 килограма малки жълти картофи. След като водата заври, добавете картофите и 1 супена лъжица сол и намалете котлона да къкри. Оставете да къкри, докато омекне, след това отцедете и оставете леко да се охладят.
2. Направете лесния винегрет: докато картофите се варят, направете дресинга. В средна купа за смесване добавете ¼ чаша червен винен оцет, 2 супени лъжици дижонска горчица, 1 ½ чаена лъжичка изсушен риган и 2 смлени скилидки чесън. Подправете с 1 ½ чаена лъжичка сол и ¼ чаена лъжичка черен пипер. Разбийте, за да се комбинират. Бавно добавете ½ чаша зехтин, докато разбивате, за да се емулгира.
3. Обелете и нарежете картофите: Когато картофите са достатъчно охладени, за да може да боравите с тях, обелете ги с нож или метална лъжица или ги оставете така, както са. Нарежете на хапки.
4. Комбинирайте: Поставете картофите в купа за сервиране. Добавете по ½ чаша нарязан магданоз, копър и нарязани наполовина маслини Каламата. Добавете винегрета и разбъркайте внимателно, за да се комбинират.
5. Сервиране: Опитайте на вкус и коригирайте подправките. Сервирайте топла или със стайна температура.
Или покрийте и съхранявайте в хладилника до 3 дни. Оставете картофената салата да достигне стайна температура преди сервиране.