Когато става въпрос за диета, всяка закуска може да се почувства като предизвикателство. Но не се отчайвайте, тъй като има храни, които могат да ви станат „приятели“, когато настъпи глад. Журналистите от сайта Rsute.ru посочиха няколко нискокалорични опции, които ще ви помогнат да задоволите глада си, без да добавяте допълнителни калории.
6 храни с почти нулеви калории
1. Вода – 0 kcal
Да започнем с най-безопасния продукт – водата. Всъщност има 0 калории. Не съдържа мазнини, протеини и въглехидрати. Диетолозите препоръчват да се пие при чувство на глад. Това не само утолява жаждата ви, но също така може да ви помогне да избегнете преяждането.
2.
Юфката конджак е истинска нискокалорична суперхрана. Съдържанието му на въглехидрати е ниско, но е богато на фибри. Засища, но внимавайте: високото съдържание на фибри може да причини коремен дискомфорт. Въпреки това, ако сте свикнали с нискокалорична диета, юфката конджак е чудесен избор за закуска.
3. Черно кафе – 2 ккал
Чаша черно кафе е не само начин да останете будни по-дълго, но и възможност да заситите глада си. Основното нещо е да не добавяте кроасани или сладкиши към кафето си. Избягвайте обаче да пиете твърде много кофеин, тъй като той може да повиши кръвното ви налягане и риска от сърдечни заболявания.
4. Ревен – 13 ккал
Ревенът е богат на антиоксиданти и има противовъзпалително и антимикробно действие. Този продукт може да се добавя към салати, за да им придаде интересен вкус и да направи по-балансирана закуска. Въпреки това, ако имате проблеми с бъбреците, най-добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да консумирате ревен.
5. Неподсладен чай – 2 kcal
Чаят е чудесна алтернатива на водата, особено ако не харесвате вкуса му. Чаят може да утоли жаждата ви и да ви помогне да се отпуснете. Но избягвайте да добавяте захар - в този случай чаят ще запази ниските си калории и ще бъде чудесен начин за засищане на глада.
6. Репички – 17 ккал
Репичките са чудесен вариант за лека закуска, особено през пролетта. Богат е на витамини, минерали и етерични масла, които укрепват имунната система и поддържат здравето на сърцето. Репичките могат да се добавят към салати или да се консумират сурови. За да намалите въздействието на репичките върху стомашната лигавица, по-добре е да подправите салатите с нискомаслена заквасена сметана.