Намаляване на нивата на кръвната захар : 5 важни храни
Храните, които ядем, пряко влияят върху нивата на кръвната захар и следователно върху развитието на инсулинова резистентност, прогресирането на преддиабет и диабет. Разбира се, пациентите с тези заболявания са принудени да следят не само диетата си, но и теглото, физическата активност и навременния прием на лекарства.
Aвокадо
Високото съдържание на фибри и здравословните мононенаситени мазнини правят авокадото отличен помощник за стабилизиране на нивата на кръвната захар, а изобилието от калий в този плод спомага за поддържането на здравето на сърцето. В допълнение, "алигаторовата круша" може да подобри здравето на сърцето. Затова 50 грама авокадо на ден върху пълнозърнест тост е не само вкусно, но и здравословно.
Броколи
Броколите са истинско чудо на природата: съдържат витамини A, B, C, E, PP, K, U, минерали - фосфор, йод, магнезий, хром, натрий, селен, желязо, калций, калий, както и омега- 3 и други незаменими аминокиселини.
Освен това броколите са богати на органично съединение – сулфорафан, което има мощно противораково, антибактериално и антидиабетно действие.
Редовното включване на зелени броколи в диетата помага за предотвратяване на развитието на диабет тип 2. Зелето чудо е най-полезно, когато се консумира сурово или след краткотрайна обработка на пара.
Морски дарове
Ако не сте алергични към риба или други морски дарове, тогава този източник на здравословни мазнини, протеини, витамини, минерали и понижаващи глюкозата антиоксиданти определено трябва да бъде включен в ежедневната ви диета. Морските дарове са протеинова храна, насищат организма за дълго време и предотвратяват внезапни скокове на кръвната захар след хранене. Херинга, риба тон, скумрия, сайри, сьомга и други морски дарове са с нисък гликемичен индекс (GI) - спомагат за намаляване на теглото и нивата на глюкоза, а поради високото си съдържание на омега-3, също така отлично поддържат работата на сърцето и мозъка .
Бобови растения
Бобовите растения също контролират захарта, а именно боб, нахут и леща. Те имат нисък ГИ, източник са на растителни протеини и фибри и осигуряват бързо и дълготрайно насищане на организма. Бобовите растения трябва да се консумират пресни, след топлинна обработка. Консервираните храни е най-добре да се избягват, тъй като те са с високо съдържание на прости нишестета и захар.
Ядки
Ядките са склад за витамини B, A, C, E, магнезий, цинк, желязо, фосфор и ненаситени омега-6 мастни киселини, истинска суперхрана за всички хора. Множество изследвания показват, че въпреки високото си съдържание на въглехидрати, ядките са полезни за хората с диабет. Но кои точно?
- Бадеми. Съдържат аргинин, аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове: благодарение на нея те стават по-еластични и се подобрява притока на кръв.
- Лешници. Те имат нисък ГИ и химичният им състав е близък до рибеното масло, което е полезно при диабет.
Пациентите със захарен диабет тип 1 и 2 могат да консумират 30-60 грама ядки на ден, ако имате наднормено тегло, приемът трябва да бъде ограничен до 15 грама.
ИМА ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ, НЕОБХОДИМА Е КОНСУЛТАЦИЯ ОТ СПЕЦИАЛИСТ.
Цялата информация на сайта е само за информационни цели и не е предназначена за самодиагностика или самолечение. При цитиране на материали от сайта, включително защитени авторски произведения, връзката към сайта е задължителна.