За да не загорят кюфтетата в тигана и винаги да образуват апетитна, хрупкава коричка при печене, обикновено се овалват в брашно, галета или грис преди пърженето. Овалването освен това помага на кюфтетата да останат сочни, "запечатвайки" ястието, така че месният сок да не изтича.
Ако никоя от обичайните съставки ( галета и брашно ) не ви е под ръка, тогава имаме някои необичайни алтернативи за вас. Първата е да разбиете белтък и към него да добавите ситно накъсан стар хляб. Намажете кюфтетата с тази маса и изпържете както обикновено.
Нишестето също е добър избор за овалване на кюфтета. Ако нямате, можете да използвате и сусам или ленено семе.
Нарязаните овесени ядки, елда или корнфлейкс също са чудесен заместител на брашното, дори леко подобряват вкуса на ястието. Просто ги смелете в кафемелачка преди използване.
Пикантната панировка ще се получи от смлени ядки (орехи, бадеми, фъстъци), слънчогледови семки и сусам; ядките преди употреба трябва да бъдат обелени и подсушени малко в горещ тиган.
Кюфтетата и пържолите ще получат хрупкава коричка, ако ги оваляте в трохи от крекери, чипс или царевични пръчици - лесно се наситняват с точилка, въпрос е на една минута и страхотна алтернатива на галетата е готова.
Необичаен начин за замяната на брашното предлага кухнята на Югоизточна Азия – там ястията с пиле се панират в кокосови стърготини.
Зърнеста коричка върху готовото ястие ще се получи, ако използвате грис вместо галета - благодарение на него филето от домашни птици, риба и кайма ще останат сочни вътре.
Като заместител на галетата е подходящо настърганото твърдо сирене (пармезан, дори зрял чедър) - кюфтетата и шницелите ще бъдат изключително вкусни в такава панировка.
Ако имате желание и време, можете да приготвите картофени трохи. Ще трябва да настържете картофите на ренде, да изпечете получената маса във фурната и да използвате сместа за овалване на кюфтетата - освен полезно е и изключително вкусно!