Пържените филийки са винаги желан гост на трапезите в България и на Балканите изобщо, а този прост и евтин специалитет е наистина ценен – приготвя се бързо и може да се яде по десетки начини.
Перфектните пържени филийки са хрупкави по краищата и крехки и меки в средата, не трябва да са нито прекалено мазни, нито прекалено сухи, а също така не трябва да бъдат препържени или недопечени... Но ние сме напълно сигурни, че никога не сте били в състояние да получите точно такъв резултат – с всичко гореизброено едновременно.
Мислите, че е невъзможно? Напротив! Изисква само внимателна подготовка, търпение и трикове на опитни майстори, които ние ще ви издадем сега.
Снимка: Pinterest
Нарязали сте хляба твърде тънко
Ако филийките са много тънки, хлябът лесно може да се разпадне, защото яйчената смес е "тежка". Парчетата трябва да са с дебелина около сантиметър и половина.
Използвате пресен хляб
Винаги е по-добре да използвате хляб, който е отлежал поне един ден.
Снимка: Pinterest
Пържите ги в масло
Маслото гори при висока температура, така че е много по-добре да използвате растително масло.
Не използвате мляко
Въпреки че не е масова практика у нас, пържените филийки са много по-вкусни, когато към яйчената смес се добави прясно мляко и то пълномаслено!
Слагате твърде много яйца
Груба формула за приготвяне на яйчената смес е, че за две филийки хляб трябва да използвате четвърт чаша мляко и едно яйце.
Снимка: Pinterest
Забравяте подправките
Щипка кимион, черен пипер или малко пармезан в сместа ще направят обикновените пържени филийки "шедьовър", а ако искате сладък вариант, нека е с канела, ванилия или пудра захар.
Вие сте нетърпеливи
Олиото трябва да е горещо, за да не поемат много мазнина филийките. Запържете ги на среден огън за няколко минути от всяка страна.