В края на зимата и в началото на пролетта много от нас се оплакват от отмаляване, наречено пролетна умора. То се дължи на недостатъчно и еднообразно хранене през изминалите зимни месеци с храна, бедна главно откъм витамини, особено А, различните В витамини и С.
Признаците се изразяват в променливо настроение, постоянно чувство на умора, отпадналост, сънливост, намалена умствена и физическа работоспособност, склонност към кръвоизливи, особено от носа и венците, намалена противоустойчивост към заболяване и трудно понасяне и на най-малкия студ, който през зимата е понасян леко.
Според народния лечител Петър Димков за преборване на пролетната умора се налага да се подобри храната в края на зимата, и то с повече зеленчуци (картофи, моркови, кромид лук, ряпа, гулия, кисело зеле, зелева чорба, доматено и пиперково пюре и др.), а също и плодове – ябълки, лимони, портокали, мандарини и шипков мармалад. Необходимо е често да се проветряват стаите и редовно седмично да се провеждат зимни излети. Ето и какви рецепти дава лечителят с билки.
Рецептите на Петър Димков срещу пролетна умора
1. Сутрин 20 минути преди ядене да се изпива сокът на 1 настъргана глава целина, върху която се изстисква сокът на 1 лимон и 2 пълни супени лъжици захар — кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се изстисква през кърпа и се изпива.
2. Вземат се 2 ч.л. розмарин в чаша вода до 300 г и се запарва. Пие се по малка чашка два-три пъти дневно. След прецеждане топлата билка се използва като лапи при контузии и ревматизъм и за гаргара. Използва се в народната медицина и като инсектицидно средство против молци.
3. Десет минути преди обяд и вечеря и 2 часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бъз (цвят) 100 г, бреза (листа), обикновена коприва (листа) и трънка (цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври 5 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.
4. Природосъобразна (безмесна) храна с повече пресни пролетни зеленчуци: коприва, лапад, киселец, спанак, зелен лук, зелен чесън, магданоз и други зелени листа. Суровите салати от маруля, зелен лук, млад спанак и радика, а също така прясното сирене или киселото мляко със зелен чесън са превъзходна храна, която премахва пролетната умора. След ядене да се изпива по 1 чашка от 50 г от сока на моркови, червено цвекло и ябълки по равни части.
5. Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие запарка от шипки (30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.
6. Вечер преди лягане: при запек – топла клизма с 500 г вода, последвана от разтривка на гръбначния стълб от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт (1–2 пъти), коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, отгоре хартия и вълнен пояс, а на малкия мозък (на тила) торбичка със сурови настъргани картофи, полети с 50 г прясно мляко – киснат 30 минути, изстискват се добре и леко се поръсват с царевично брашно – и отгоре шапка от чорап и така се спи.