Най-добрите рецепти на Петър Димков срещу пролетната умора

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Най-добрите рецепти на Петър Димков срещу пролетната умора
10656
Снимков материал: pixabay.com
Най-добрите рецепти на Петър Димков срещу пролетната умора

В края на зимата и в началото на пролетта много от нас се оплакват от отмаляване, наречено пролетна умора. То се дължи на недостатъчно и еднообразно хранене през изминалите зимни месеци с храна, бедна главно откъм витамини, особено А, различните В витамини и С.

А също и на неприродосъобразния живот, който повечето хора водят през зимата: живеят в затворени стаи, не се движат много, не дишат чист въздух и не излагат кожата си на открито – обличат се с дебели долни и горни дрехи и не дават възможност на кожата си да диша свободно.

Признаците се изразяват в променливо настроение, постоянно чувство на умора, отпадналост, сънливост, намалена умствена и физическа работоспособност, склонност към кръвоизливи, особено от носа и венците, намалена противоустойчивост към заболяване и трудно понасяне и на най-малкия студ, който през зимата е понасян леко.

Според народния лечител Петър Димков за преборване на пролетната умора се налага да се подобри храната в края на зимата, и то с повече зеленчуци (картофи, моркови, кромид лук, ряпа, гулия, кисело зеле, зелева чорба, доматено и пиперково пюре и др.), а също и плодове – ябълки, лимони, портокали, мандарини и шипков мармалад. Необходимо е често да се проветряват стаите и редовно седмично да се провеждат зимни излети. Ето и какви рецепти дава лечителят с билки.

Рецептите на Петър Димков срещу пролетна умора

1. Сутрин 20 минути преди ядене да се изпива сокът на 1 настъргана глава целина, върху която се изстисква сокът на 1 лимон и 2 пълни супени лъжици захар — кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се изстисква през кърпа и се изпива.

2. Вземат се 2 ч.л. розмарин в чаша вода до 300 г и се запарва. Пие се по малка чашка два-три пъти дневно. След прецеждане топлата билка се използва като лапи при контузии и ревматизъм и за гаргара. Използва се в народната медицина и като инсектицидно средство против молци.

3. Десет минути преди обяд и вечеря и 2 часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бъз (цвят) 100 г, бреза (листа), обикновена коприва (листа) и трънка (цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври 5 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

4. Природосъобразна (безмесна) храна с повече пресни пролетни зеленчуци: коприва, лапад, киселец, спанак, зелен лук, зелен чесън, магданоз и други зелени листа. Суровите салати от маруля, зелен лук, млад спанак и радика, а също така прясното сирене или киселото мляко със зелен чесън са превъзходна храна, която премахва пролетната умора. След ядене да се изпива по 1 чашка от 50 г от сока на моркови, червено цвекло и ябълки по равни части.

5. Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие запарка от шипки (30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

6. Вечер преди лягане: при запек – топла клизма с 500 г вода, последвана от разтривка на гръбначния стълб от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт (1–2 пъти), коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, отгоре хартия и вълнен пояс, а на малкия мозък (на тила) торбичка със сурови настъргани картофи, полети с 50 г прясно мляко – киснат 30 минути, изстискват се добре и леко се поръсват с царевично брашно – и отгоре шапка от чорап и така се спи.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft