Най-добрите храни за увеличаване на имунитета

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Най-добрите храни за увеличаване на имунитета
9045
Източник: gotvach.bg
Снимков материал: pixabay.com
Най-добрите храни за  увеличаване на имунитета

Както всички знаем, в природата се намират най-чистите имуностимуланти!

Тях лесно можем да си набавим и използваме в ежедневието, без да е необходимо да ходим до близката аптека. Ние Ви предлагаме няколко бързи и лесни методи да си набавите необходимитевитамини, за да си повишите имунитета и да се преборите с вирусите:

Портокалов сок

Любимият сок от портокал, който пием на закуска, дава на организма необходимата за деня доза витамин С.

Той, освен че повишава имунитета, е и изключително полезен за кожата. Проведени изследвания показват, че с приема на витамин С ние можем да не предотвратим настинката, но ще спомогнем за по-бързото оздравяване на организма. Затова е необходимо да приемаме витамин С заедно с храната. Витамин С можем да открием в големи дози и в другите храни като кивито и червените чушки.

Ежедневния прием на хапчета може да доведе до сериозни последствия в организма на човека -стомашни проблеми, камъни в бъбреците, а при някои деца и вътрешни кръвотечения.

Чаша черен чай

Как помага той? Отговорът е много лесен - черният чай допринася за производството на протеин в организма, който активно се бори с грипнитеинфекции и вирусите. Ако вкуса на черния чай не ви е приятен, можете да го замените с чаша ароматензелен чай.

Кисело мляко

В една от Скандинавските страни е проведено изследване, в което ежедневно давали кисело млякона група работници в продължение на 80 дни. След това установили, че тези работници, които приемали ежедневно кисело мляко, са излизали в болничен 33% по-малко в сравнение с друга група работници, които приемали плацебо.

Прясно мляко

Доказано е, че около 36% от хората с недостиг навитамин D са по застрашени от вируси и инфекции на горните дихателни пътища. За да набавим необходимото количевство витамин D на организма, трябва да приемаме много мляко, млечни продукти и също така риба. Има и много добавки, които помагат за набавянето на витамин D.

Риба и миди

Наред с млечните продукти, рибата е богат източник на витамин D, но нейните свойства съвсем не спират до тук. Рибата е изключително богата и на омега-3 мазнини и селен. Според някои изследвания омега-3 мазнините предпазват от вируси и грипни инфекции, като стимулират притока на кислород в белите дробове.

Също така омега-3 мазнините стимулират имунната система, отделянето на токсини и ефективното усвояване на хранителните вещества. Селенът, от своя страна, спомага на кръвните клетки да образуват протеини, чрез които организмът с бори с вирусите. Едни от най-тлъстите и богати на витамин D, омега-3 мазнини и селен риби са: скумрия, сьомга, херинга също така и миди, раци истриди.

Сладки картофи и тиква

Витамин А е следващия главен герой в битката срещу грипа и вирусите. Тези два зеленчука са изключително богати на този витамин. Също така трябва да снабдяваме организма си с цинк, например като сготвим вкусно задушено със зеленчуци. Цинкът е важен за придвижването на витамин А до тъканите.

Гъби

Малко известно, е че гъбите съдържат над 300 полезни вещества, които увеличават броя на белите кръвни телца и засилват имунната система.

Пилешка супа

Топлата пилешка супа е вкусен лек от векове. Тя успокоява силна кашлица, намалява секретите и дискомфорта при запушен нос. Това се дължи нацистеина, който се отделя при варенето напилешкото месо. Цистеинът е аминокиселина, която има химична структура, наподобяваща структурата на медикаменти срещу бронхит. За да подсилим ефекта от пилешката супа, можем да добавим малко лук и чесън за повишаване на имунната система.

Чесън

Антибактериалният алицин е веществото, което се бори с вирусите и грипните инфекции. Чесънът подсилва имунната система, но много хора го избягват заради силния аромат. Съществува чесън на хапчета, но не забравяйте, че в суров вид е много по-полезен.

Пшенични кълнове

Прием на половин чаша пшенични кълнове дневно е достатъчен за набавянето на дневната доза цинк за тялото. Той стимулира производството на бели кръвни телца и заздравява и подсилва имунната система. Има много начини за консумиране на пшеничните кълнове: добавете ги къмсалатите, киселото мляко, овесената каша, пюретата и др.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft