15 Януари 2025
1099
Снимков материал: https://www.youtube.com/
Рецепта за класически пандишпан за рула
- 5 големи яйца (на стайна температура)
- 150 г захар
- 120 г брашно (пресято)
- 1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар
- Щипка сол
- По желание: 1/2 ч.л.
бакпулвер (за повече пухкавост)
-
- Загрейте фурната на 180°C.
- Постелете правоъгълна тава (около 30x40 см) с хартия за печене.
-
- Отделете белтъците от жълтъците. Уверете се, че купата за белтъците е чиста и суха, за да се разбият правилно.
-
- Разбийте белтъците с щипка сол до образуване на меки върхове. Постепенно добавете половината от захарта (75 г), като продължавате да разбивате, докато получите твърд сняг.
-
- В отделна купа разбийте жълтъците с останалата захар (75 г) и ванилията, докато сместа побелее и увеличи обема си.
-
- Внимателно добавете белтъчния сняг към жълтъчната смес на три части. Разбърквайте леко с шпатула, за да запазите въздуха в тестото.
-
- Пресейте брашното (и бакпулвера, ако използвате) на порции върху яйчената смес. Внимателно разбърквайте с кръгови движения, за да не спадне тестото.
-
- Разпределете равномерно тестото в подготвената тава. Загладете повърхността с шпатула.
-
- Печете в предварително загрята фурна за 10–12 минути, докато пандишпанът стане златист и при докосване се връща обратно.
-
- След изваждане от фурната, обърнете пандишпана върху чиста кърпа, поръсена със захар. Отстранете хартията за печене.
- Завийте пандишпана на руло с помощта на кърпата, докато е още топъл, и го оставете да изстине.
-
- След като изстине, развийте пандишпана и го напълнете с любимия си крем, конфитюр или сладкарски пълнеж. Завийте отново и поднесете.
- Не препичайте пандишпана, за да остане мек и лесен за навиване.
- Можете да добавите какао към брашното (2 с.л.) за шоколадов вариант.
- За по-лесно оформяне, можете да използвате мокра, леко изцедена кърпа.
Приятно готвене! ????
Редактор: Ива Христова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари