Замисляли ли сте се защо нашите предци са били толкова здрави и издръжливи? Разбира се, благодарение на активния начин на живот и хранене . Вземете например запорожските казаци, които се прочули с доброто си здраве и смелост по целия свят.
Има много легенди за диетата им и повечето от тях се считат за истина . Днес сме подготвили за вас ястие, приготвяно от казаците, връщащи се от дълги кампании и битки - зеле със свинско и просо. Благодарение само на една тайна съставка, тя придобива уникален вкус и става невероятно удовлетворяваща .
Съставките
- свинско месо 900 г
- свинска мас 100 г
- картофи 500 г
- лук 3 бр
- моркови 200 г
- корен от магданоз 100 г
- целина 100 г
- кисело зеле 500 г
- просо 40 г
- чесън 1 скилидка
- дафинов лист 1 бр
- сол 1 ч.л.
- магданоз 20 г
Приготвяне
Изплакнете свинското месо, сложете в дълбока тенджера, налейте вода и загрейте на силен огън. Извадете пяната, намалете котлона и добавете един цял морков и лук. Варете около час при затворен капак. Извадете готовото месо от бульона.
Обелете и накълцайте останалите моркови, лук, целина и корен от магданоз, а след това пасирайте в тиган в масло или свинска мас до готовност.
Измийте киселото зеле, прецедете и оставете да къкри на слаб огън, като добавите малко бульон. Докато се задушава, пригответе тайната съставка: в хаванче или с помощта на пасатор смилате свинската мас със скилидка чесън, лук и магданоз.
Нарежете картофите на средни по големина кубчета и добавете в бульона. Когато е почти готово, добавете задушеното зеле и просо, последвано от сотирани зеленчуци.
Няколко минути преди зелето да е готово, добавете нарязаното свинско месо, свинска мас, дафинов лист и сол. След това изключете котлона и оставете под затворен капак за 20-30 минути.
Сервирайте свареното зеле горещо с лъжица заквасена сметана, нарязани билки и пресен черен хляб .