Има ли по-хубаво и уханно нещо от домашния кекс ? Той винаги се котира добре - и пред гости, и за сутрешното кафе, и за десерт. Днес ви предлагаме лесна и бърза рецепта за кекс , която трябва да я има във всеки дом.
Домашен кекс с какао
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч.захар
1 1/2 - 2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио или зехтин
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
2-3 пак.ванилия
1 щипка сол
1 пълна супена лъжица какао
Приготвяне:
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и пригответе формата за печене: намажете я с тънък слой зехтин и поръсете с малко брашно, като изтупате излишното.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата с щипка сол и захарта на много пухкав крем, като добавяте захарта на части, за да се разтвори по-лесно и да бухне повече сместа. След това добавете киселото мляко, в което предварително е добавена содата (трябва да е шупнала) и разбъркайте.
Прибавете на тънка струйка мазнината, а най-накрая - брашното с бакпулвера, също на части, и бъркайте внимателно с шпатула или с миксер на ниска скорост. Дори да спадне обемът на сместа, при печенето ще бухне.
Разделете кексовото тесто на 2. В едната част добавете какао и разбъркайте хубаво. Изсипете бялото тесто във формата и върху нея с лъжичка насипете кафявата. Може да разбъркате кафявата смес в бялата с помощта на дървена клечица, за да се получат мраморни шарки.
Печете кекса на 180 градуса, или 160/70 градуса с вентилатор, за 45 минути, или до готовност, като проверите с клечка.
Поднесете кекса поръсен с пудра захар, а може и залят с разтопен шоколад.