Сос Болонезе е месен сос в италианската кухня, типичен за град Болоня. Обикновено се използва за гарниране на талиатели със сос и за приготвяне на лазаня ала Болонезе. Италианският сос alla Bolognese е бавно приготвен сос на основата на месо и приготвянето му включва няколко техники, включително задушаване и пържене.
Съставките включват характерно софрито от лук, целина и моркови, различни видове смляно или ситно говеждо месо, често заедно с малки количества тлъсто свинско месо. Добавят се бяло вино, мляко и малко количество доматено пюре или домати, след което ястието се задушава леко за дълго време, така че сосът да стане гъст.
Всички някога сме правили спагети Болонезе, но вкусът на истинското италианско рагу болонезе е наистина специален. Миризмата и вкусът са опияняващи, а храната е просто неустоима. Прекалено богат е и не се прави много бързо, но ще се насладите на вкуса. Ето какво ви трябва по рецептата на Александра:
Сос Болонезе - оригинална рецепта
Продукти:
- 250 г телешка кайма
- 250 г свинско месо
- 100 г бекон
- 50 г доматен концентрат
- 50 г масло
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 чаша мляко
- 1 чаша червено вино
- 1 морков
- 1 глава червен лук
- 1 стрък целина
- 1 кубче телешки бульон
- 300 мл вода
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
На среден огън разтопете маслото заедно със зехтина, след което като загрее добавете ситно нарязания морков. Оставете да къкри, докато омекне, 5-10 минути. След това добавете ситно нарязаните лук и целина, разбъркайте и покрийте.
Оставете да къкри, като разбърквате от време на време, докато всички зеленчуци омекнат и лукът стане прозрачен. През това време нарежете бекона на ситно и го добавете към зеленчуците. След това се добавя смесената кайма, след което се разбърква добре, за да се изравнят съставките.
Оставете да къкри, като разбърквате от време на време, около половин час. Добавете чаша червено вино и оставете да къкри, докато се изпари. Добавете доматения концентрат. Овкусява се със сол и черен пипер, а настрана се разтваря едно кубче телешки бульон в 300 мл вода.
Гответе 1,5-2 часа и постепенно добавете телешкия бульон. Накрая добавете чаша мляко. По оригинална рецепта се слага прясно мляко, но напоследък е изхвърлено от рецептите и почти никой не го добавя.
Разбъркайте добре и добавете отново сол и черен пипер на вкус, ако е необходимо. Гответе още 5 минути.
Сервирайте с предварително сварена паста.