Д-р Воислав Перишич е сред най-изтъкнатите гастроентеролози в родната си Сърбия. Той редовно насърчава здравословното хранене като превенция и лечение на гастроентерологични и други проблеми, този път сподели проста рецепта за домашна боза .
"Сварете пет литра вода с 500 грама царевично брашно, едно кубче прясна или пакетче суха мая и 200 грама захар”, обясни гастроентерологът.
„Казват, че трябва да е 400, но повече от 200 не ви трябва.
Оставете да престои няколко дни на хладно място в килера или в хладилник, най-добре след петия ден. След това започва ферментация, едва тогава се пие, след което започва да вали от ферментация". "Бозата може да престои в хладилника общо десет дни", казва той.
Известният лекар подчерта, че бозата съдържа витамини от група В, които са отлични за нервната система, така че добрата функция на нервите ще бъде първата полза. Освен това, тъй като в бульона има мая и е пълна с пробиотични дрожди, които поддържат чревната флора, тази напитка е идеална за храносмилането.