Съвсем скоро всички ще празнуваме един от най-големите християнски празници - Великден. Повечето домакини са опитвали да правят козунак поне веднъж в живота си, а за много домашните козунаци са задължителни на трапезата. Днес ви предлагаме един изключително вкусен вариант на традиционния козунак - Чудо-козунак с боровинки .
Поднесете го на трапезата и ще вземете акъла на роднините! Ето рецептата за боровинков козунак стъпка по стъпка:
Чудо-козунак с боровинки
Продукти:
Пшенично брашно - 330 гр.
2 чаени лъжички суха мая
прясно мляко - 40 мл
захар - 135 гр.
извара - 200 гр.
масло - 50 гр.
яйце - 1 бр.
жълтъци - 2 бр.
сушени боровинки - 100 гр.
бадемови люспи - 50 гр.
ванилия, течна - 1 ч.л.
сол - 0,5 ч.л.
зехтин
пудра захар
Приготвяне:
Първо трябва да се приготви тестото. За целта добавете маята и 5 g захар към топлото мляко, след това пресейте 30 g брашно и разбъркайте до гладка смес. Покрийте с прозрачно фолио или кърпа, и поставете закваската за 40 минути на топло място. Обемът на тестото трябва да се увеличи 2 пъти.
Натрошете изварата отделно, добавете закваската, яйцата, жълтъците, захарта, ванилията и солта, разбийте до гладка смес. Замесете лепкаво тесто, като бавно добавяте останалото брашно.
Намажете стените на купата със зехтин и поставете тестото там. Покрийте съда с кърпа, предварително напоена с гореща вода, и поставете на топло място за около 1,5 часа.
Намажете ръцете си с масло, за да улесните работата. Разделете тестото на три части: две по-големи и една малка. Покрийте тестото с фолио и оставете всяка порция за 10 минути.
Поръсете брашното върху работната повърхност, поставете върху него едно парче тесто и разточете на тънък правоъгълен слой. Намажете го с меко масло, поръсете с боровинки и бадеми. Навийте тестото на руло, покрийте с фолио и направете същото с останалото тесто.
Поставете първото руло върху работната повърхност и разрежете на две по дължина, оставяйки няколко сантиметра неразрязани. Навийте единия край на фитила на спирала, а след това завийте и другия над него. Направете същото с останалите рула.
Прехвърлете козунаците в три форми и оставете на топло място за още час.
След това печете 10 минути на 190 ° C, след което намалете температурата до 180 ° C и печете около 30 минути. Когато козунакът се изпече, оставете го малко да се охлади, след което поръсете с пудра захар.