Традициите повеляват на Никулден да се сготви шаран. Днес избрахме една лесна и доста вкусна рецепта, която да приготвят работещите дами.
Съставки
1 шаран /до 3 кг./
Сол
сок от лимони
1 връзка магданоз
1 глава Лук
2 стръка розмарин
Зеленчуци (морков, праз, пащърнак или други ароматни зеленчуци като целина и лук).
40 грама Масло
¼ литър бяло вино
⅛ литър рибен бульон
⅛ литър Бита сметана
1 Яйчен жълтък
Стъпки за приготвяне
1. Изплакнете шарана, изсушете и почистете люспите /ако сте купили неизчистен/. Разтрийте със сол и черен пипер и поръсете с лимонов сок. Поставете половината от магданоз и розмарин в рибната кухина. Загрейте фурната до 180 ° C. Обелете и нарежете зеленчуците.
2. Сотирайте зеленчуците в 30 грама масло в голям тиган до омекване. Извадете ги и ги сложете в тава, добавете шарана и останалото масло. Налейте виното и рибния бульон и гответе във фурната за около 40 минути, като мажете рибата често.
3. Извадете готовия шаран от тавата за печене и дръжте на топло.
За да направите сос, пюрирайте течността от тавата и зеленчуците с ръчен блендер, прецедете през сито и кипнете в тенджера, свалете от котлона. Разбъркайте сметаната и яйчния жълтък и добавете в соса. Нарязваме на ситно останалия магданоз и разбъркваме в соса. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок. Подредете рибата върху чиния за сервиране и сервирайте соса отделно.
Приятен апетит!