Най-лесният и вкусен картофен гратен в мляко със сирене

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-лесният и вкусен картофен гратен в мляко със сирене
Най-лесният и вкусен картофен гратен в мляко със сирене
10997
Най-лесният и вкусен картофен гратен в мляко със сирене
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Френската дума gratin означава „печено картофено ястие със златна коричка от сирене“. Първоначално класическият Gratin е даден на представителите на кралското семейство и е наречен “Dauphinua”.

Рецептата трябва да съдържа кремав сос с нарязано индийско орехче, а за печене се препоръчва да се втрива с чесън.

В тази рецепта чесънът се поставя директно в соса, което прави ястието още по-апетитно. Смес от провансалски билки придава на най-добрия, наистина френски вкус!

 

Картофи в мляко

СЪСТАВКИ

6–8 картофи

1–1,5 литра мляко

250 г твърдо сирене ("гауда" или "пармезан")

3 скилидки чесън

30 грама масло

0,25 ч. л. смляно индийско орехче

1 ч. л. подправки "провансалски билки"

магданоз или копър

сол и пипер на вкус

 

ПОДГОТОВКА

Обелват се картофените клубени и се нарязва на кръгли плочи с дебелина 5 мм.

Изсипете млякото в тенджерата и я подгрейте. Нарежете чесъна на филийки и поставете в млякото, след това добавете индийското орехче, сол и пипер.

Добавете нарязаните картофи към затопленото мляко, така че течността да покрие картофите напълно. Сварете картофите на средна температура в продължение на 10 минути.

Намалете топлината до бавно, настържете твърдото сирене и добавете на малки порции към млякото. Сиренето ще започне да се топи, така че не забравяйте да разбърквате постоянно.

Намажете тавата с масло и сложете картофите от тавата. След това изсипете млечната смес, в която са варени картофите, и добавете провансалските билки.

Сложете чинията в предварително загрята фурна на 190 градуса за 30 минути. За степента на готовност, която ще познаете по червената кора.

Сервирайте картофите със сирене на масата, поръсете с нарязани зеленчуци. Приятен апетит!

Картофите в мляко във фурната според рецептата на традиционната френска кухня ще бъдат най-добрата гарнитура за всяко ястие.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft