За плодовата част:
1 кг. средни ябълки
100 гр. кафява захар
50 гр. орехи
За блата:
4 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици олио
8 супени лъжици прясно мляко
8 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
Това е стара рецепта, няма нищо специално в нея, но става супер вкусен и сочен сладкиш с ябълки.
В предварително загрята фурна на 180-190 градуса сложете тавата, в която ще печете сладкиша - желателно е да бъде с размер от 20х30 см. На дъното поставете захарта (бяла или кафява - както предпочитате) , поставете във фурната, загрята на 180-190 градуса и оставете да се разтопи и карамелизира.
- Докато се разтопява захарта, извадете семето на ябълките, обелете ги и ги нарежете наполовина - хоризонтално. Извадете от фурната тавичката с разтопената захар и веднага подредете ябълките с разрязаната страна надолу. Във всеки отвор поставете от ореховите ядки, поставете орехчета и в дупките, които се получават между ябълките. Върнете тавата обратно във фурната, за да се запекат и омекнат ябълките.
- Докато се пекат ябълки, пригответе тестото за блата. С миксер разбийте на пяна яйцата и захарта, добавете млякото, олиото и разбъркайте. Добавете брашното, в което сте смесили канелата и бакпулвера. - Извадете тавата от фурната. Ябълките вече са добре омекнали и запечени. Залейте ги със сместа за блата и върнете във фурната до пълна готовност. Проверете с клечица дали сладкишът е изпечен - времето за печене е около 20-25 мин.
- Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го за около 2 минути да се охлади (ще забележите, че краищата се отделят от тавата), поставете отгоре чинията, в която ще стои сладкиша, обърнете го върху нея, така че ябълките да дойдат отгоре. По желание украсете със сметана, сметана, разбити белтъци, сварен пудинг или с каквото предпочитате.