Обичам да готвя, но мразя след това почистването на съдовете. Но има едно нещо, което прави миенето на съдовете наистина непоносимо и това е, когато храната изгаря по дъното.
Всичко, което е необходимо са няколко нарязани лимона и вода. Киселината в лимона и врялата вода премахва безупречно цялото запечено и загоряло, плюс лимоните помагат да се отървете от всяка миризма на изгоряло и я заменя със сладък цитрусов аромат.
Ето една тенджера, в която изгорих храната. Вие дори не искате да знаете какво съм сготвила!
Стъпка 1: Нарежете два лимона
Нарязах моите лимони на осмици, но можете да ги нарежете на квадрати или филийки, стига да нарежете достатъчно парчета, за да покриете дъното на тигана.
Стъпка 2: Добавете вода
Добавих достатъчно вода, за да покрия цялото изгорено дъно на тигана. Няма смисъл водата да е много, просто опитваме да покрием лимоните - те плуват! Докато изгорялата площ е покрита, лимоните ще си вършат работата.
Стъпка 3: Сложете да кипне
Поставете тигана/съда на котлона, за да кипнете водата в него. След това намалете котлона, но оставете да поври. Можете дори да видите изгорелите петна, които идват от дъното на съда, докато лимоните плуват наоколо.
Стъпка 4: Позволете на водата да се охлади и я изсипете
След като изхвърлих лимоните и мръсната вода, остана тънък кафяв слой на дъното на тигана. Всичко, което трябваше да направя, беше да го избърша леко с четка и цялата останала мръсотия падна.
Стъпка 5: Изплакнете тигана
Няколко изплаквания по-късно и моята тенджера беше като нова! Сега, не беше ли по-лесно, отколкото да търкате, стържете докато ви окапят пръстите?