Пилето е един от най-любимите и използвани в кулинарията продукти. Месото е диетично, вкусно и притежава ценни хранителни свойства.
Днес ще ви кажем как най-лесно да проверите дали пилето става за ядене или е развалено. Ето 3-те най-лесни начина да тествате дали пилето е развалено :
1. Датата
Да, това е най-естественият и логичен начин. В случай че смятате, че може да има някакъв проблем с пилешкото, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите срока на годност, посочен на опаковката. Препоръчително е суровото охладено пилешко да се готви до 2 дни след датата на опаковане, посочена на етикета.
2. Сетива
Но понеже метод №1 в много от случаите не е достатъчен (все пак може да има нарушена опаковка на месото или пък да не е съхранявано според необходимите условия), предлагаме ви да пристъпите и към метод №2 - сетивния.
Проверете с очи и нос месото преди да го сготвите. Докоснете го и с пръсти. Ако е съсухрено и доста повехнало, вероятно не става за консумация. Прясното пилешко месо е пружиниращо и еластично. Ако има остра и силна неприятна миризма, също е за изхвърляне. Цветове от сивата и синята гама също са показател за негодност. Ако месото е покрито с лепкава субстанция отново не става за ядене.
3. Сготвено пиле в ястие
Ако пилешкото стои в хладилника ви сготвено от няколко дни и се чудите дали става за консумация, първо трябва да проверите цвета на месото. Ако не е бяло, а е добило сив, син или зелен цвят, подобен на мухъл, не го яжте. Важно е да запомните, че цветът, мирисът и текстурата са водещи, когато трябва да определите дали месото става за консумация или не. Ако имате каквито и да е колебания, по-добре направо изхвърлете месото, вместо да рискувате някакво хранително отравяне.