Подправките са не само добавка към ястията, но и безценно лекарство за организма. По-долу прочетете кои билки са съюзници в борбата с болестите и различни здравословни неразположения.
1. БОСИЛЕК – Листата на босилека съдържат етерични масла със силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Освен това босилекът е отличен източник на желязо и витамин А. Добавяйте го прясно нарязан към салати и паста.
2.
Добавете пресните листа към соса, с който ще залеете любимото си месно ястие. Само внимавайте с количеството, тъй като тази подправка има интензивен вкус и аромат.
3. КОРИАНДЪР – Насърчава елиминирането на тежки метали от тялото и помага на черния дроб в този процес. Почиства кожата, облекчава кожни възпаления и стомашни проблеми.
Можете да го добавите към салати, сладкиши и смутита, а също така можете да направите напитка от сухите семена. Просто ги залейте с вряла вода и оставете да престоят 10 минути.
4. ЛИМОН – В нашия край чаят от лимонена трева често се пие преди лягане, защото успокоява и има подчертано благотворно действие върху организма и нервната система.
Можете обаче да добавите ситно нарязани пресни листа от лимонена трева към плодови салати или към тестото за кексчета и мъфини. Маточината помага при лечение на афти, успокоява висока температура и главоболие.
5. МАГДАНОЗ – Отглеждането на магданоз изисква импровизирана градина на терасата или балкона, ако нямате двор. Тази подправка е страхотна за имунната система, помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото, лекува нервната система и укрепва костите.
Също така е страхотен освежител за дъха. Използвайте го пресен в супи, ризото, сосове, яхнии, салати и други ястия. Слага се в съдовете 5 минути преди края на готвенето, тъй като при продължителна топлинна обработка губи голяма част от лечебните си свойства.
6. РОЗМАРИН – Съдържа кафеена и розмаринова киселина, два мощни антиоксиданта с лечебен ефект и е отличен източник на витамин Е. Понася добре суша и бедна почва, така че можете да го засадите в саксии и да го отглеждате на балконите си. Придава страхотен вкус на всички печени меса и картофи.
7. МЕНТА – Има анестетични свойства и създава охлаждащо усещане. Съдържа няколко ключови витамини и минерали, но най-силното му свойство е антиоксидантното.
Влияе благоприятно на храносмилането, облекчава подуване, спазми, киселини и запек. Това е една от най-универсалните подправки. Винаги го садете в отделна саксия, отделно от другите билки, защото е доста "натрапчив" и агресивен, а и расте бързо.
Добавяйте го към плодови салати, сладолед, смутита или други напитки. Можете да изсушите листата и да направите чай от тях.