Черниците са позабравен, но вкусен плод, който расте индивидуално, култивирани, или диви. В нашия регион се срещат черни и бели.
Лечебните свойства на черната черница наистина са многобройни. Черната черница в народната медицина срещу възпаление на пикочните пътища, заболявания на оралната кухина и гърлото, епилепсия, депресия, безсъние, виене на свят. Пресни незрели черница се използват за диария, а зрели като леко слабително. Техният сок е добър за кашлица, потене и уриниране и болки в гърлото и устата. Черната черница е известно средство за намаляване и контролиране на кръвната захар и често се използва в чаени смеси за диабет.
От времето на Диоскорид горчивата кора на черницата се използва като средство за защита срещу чревни паразити, особено глисти. Кората лекува заболявания на червата, стомаха, диспепсия и помага за хранително отравяне, алкохол и гъби. Прахът, получен от черничева кора се използва външно под формата на мехлеми за по-бързо заздравяване на рани.
Лечебни свойства на черницта :
- подмладява тялото
- регулира кръвната захар
- намаляване на риска от дегенеративни заболявания
- укрепва бъбреците
- почиства черния дроб
- помага при запек
- подобрява кръвна картина
- облекчава симптомите на грип и настинки
- помага при хранително отравяне , алкохол, гъби
- предотвратява сиви коси
- ускорява зарастването на рани
Плодовете и черница кора, се събират от юни до август, а листата през пролетта. Дървесината, не се атакува от вредители, няма никакви болести, така че става дума за чисти плодове, които могат да се ядат пресни или сушени. В кулинарията черницата се използва като всеки друг плод - от който може да направи сок, конфитюр, сладолед, сос, да я използват за приготвянето на десерти и сладкиши.
Сироп против треска, възпаления
Килограм плодове на черна черница се поставят в половин литър вода и се добавят две супени лъжици ябълков оцет. Оставя се в продължение на 24 часа.
На следващия ден, разбъркайте сместа с кафява захар или друг естествен подсладител, което желаете (стевия, мед, кленов сироп) и варете до желаната гъстота.
Излива се в стерилизирани бутилки и се пие няколко пъти на ден, като се разрежда с вода.
Забележка: Да не се прекалява с консумацията на плодове черница, тъй като може да предизвика халюцинации и храносмилателни заболявания.