Най-накрая и аз направих прословутите ОХРИДСКИ ГЕВРЕЦИ - целите в сусам, а от аромата ти прималява! Чудни са по тази рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-накрая и аз направих прословутите ОХРИДСКИ ГЕВРЕЦИ - целите в сусам, а от аромата ти прималява! Чудни са по тази рецепта:
Най-накрая и аз направих прословутите ОХРИДСКИ ГЕВРЕЦИ - целите в сусам, а от аромата ти...
1031
Източник: За Жената
Най-накрая и аз направих прословутите ОХРИДСКИ ГЕВРЕЦИ - целите в сусам, а от аромата ти прималява! Чудни са по тази рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Охридските гевреци са известни със своята хрупкава коричка и мека, пухкава вътрешност. Те са любими не само за закуска, но и като допълнение към всяко ястие.

Ако досега не сте ги опитвали, то задължително трябва да поправите този пропуск! Имаме за вас перфектната рецепта за Охридски гевреци със сусам - ето необходимите продукти:

Охридски гевреци със сусам

Необходими продукти:

  • Брашно – 500 г
  • Мая – 20 г прясна мая (или 7 г суха мая)
  • Вода – 250 мл (хладка)
  • Захар – 1 ч.л.
  • Сол – 1 ч.л.
  • Масло – 50 г (разтопено)
  • Олио – 2 с.л.

За поръсване:

  • Сусам – 50 г
  • Сол на кристали – по желание
  • Вода – 1 ч.ч. (за намокряне преди печене)

гевреци Охрид

Снимка: Инстаграм

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на тестото:

Разтворете маята в хладката вода, добавяйки захарта. Оставете за 5-10 минути, докато се активира и се образуват мехурчета.

Пресейте брашното в голяма купа и добавете солта.

Направете кладенче в средата и добавете активираната мая, разтопеното масло и олиото.

Замесете гладко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да не лепне.

Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да втаса на топло за около 1 час, докато удвои обема си.

2. Оформяне на гевреците:

Разделете тестото на 8-10 равни части.

Оформете всяка част на дълго руло и свийте в кръг, така че краищата да се застъпят. Притиснете добре, за да не се разпаднат при печене.

тесто гевречета

Снимка: Pinterest

3. Подготовка за печене:

Загрейте фурната на 200°C.

Намокрете всяко геврече с вода (може да използвате четка или да ги потопите за кратко).

Оваляйте ги в сусам или ги поръсете със сол на кристали, ако желаете.

4. Печене:

Подредете гевреците в тава, покрита с хартия за печене, като оставите разстояние между тях.

Печете около 20-25 минути, докато придобият златист цвят и хрупкава коричка.

сусамени гевречета

Снимка: Pinterest

Сервиране:

Охридските гевреци са най-вкусни, когато са топли. Поднесете ги с мед, масло, сирене или просто така, с чаша айрян или чай.

охридски гевреци

Снимка: Инстаграм

Добър апетит! ????

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft