Откакто се помня обожавам да пека торти и сладкиши. Години по-късно най-накрая открих изпитана рецепта за пандишпан , която наистина е ненадмината.
Перфектната рецепта за пандишпан
Продукти:
200 г кристална захар
100 мл вода
4 яйца
100 мл олио
200 г обикновено брашно
1 пак. ванилова захар
1 бакпулвер
Приготвяне:
Смесете четири жълтъка със захарта и ваниловата захар. Започнете да разбивате, докато се получи гъст крем.
Добавете постепенно водата и олиото, като продължавате да разбивате. Поръсете с пресятото брашно, към което сте добавили бакпулвер. Накрая разбъркайте внимателно разбитите на сняг белтъци към жълтъчната смес.
Аз пека на 180 градуса златисто кафяво - тестът с клечка за зъби е идеален, тъй като всяка фурна пече различно. Времето за печене е около половин час, но наистина е много индивидуално.
Важно е обаче да не отваряте фурната твърде рано, за да не спадне тестото.
Този блат може да използвате както за класическа торта, така и за пандишпанено руло, а също така да го изпечете като сладкиш.
Какаов пандишпан
Продукти:
4 яйца
100 гр. пшенично брашно
50 гр. какао на прах
200 гр. кристална захар
1/5 ч.л. бакпулвер
масло на вкус
Приготвяне:
Отделете белтъцитеот жълтъците. Охладете белтъците в хладилник за по-добро разбиване.
Жълтъците се разбиват с миксер със 100 г захар.
Започнете да разбивате белтъците с миксер на ниска скорост, след което постепенно увеличете скоростта до максимална.
Постепенно добавете останалата захар към разбитите белтъци.
Разбийте, докато получите твърда маса.
Добавете разбитите жълтъци към белтъците, разбъркайте внимателно с лъжица отдолу нагоре, за да не спадне масата.
На малки порции добавете пресятото брашно с какаото и бакпулвера.
Сложете тестото в намазнена форма за торта.
Изпратете в предварително загрята до 170 градуса фурна за 30-40 минути.
Не отваряйте вратата на фурната по време на печене, в противен случай тестото може да слегне.
Проверете готовността с клечка за зъби. Оставете горещия блат да изстине във формата и след това го прехвърлете върху решетка или кухненския плот.
След това охладения какаов пандишпан може да се разреже по дължина на няколко парчета.