Отлична рецепта за традиционен шведски десерт с фино тесто и маслен крем. Шведската бадемова торрта от ИКЕА - тя е причината хиляди хора да посещават шведската верига мебелни магазини.
Шведска бадемова торта от ИКЕА
Продукти:
Тесто:
4 белтъка
140 г бадеми
80 г кристална захар
Крем:
4 жълтъка
70 грама захар
4 г ванилова захар
100 мл сметана за разбиване
125 г масло
50 г бадемови люспи за поръсване
Освен това:
Форма за печене: 20 см
Приготвяне:
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците с щипка сол и захарта на сняг.
Объркайте смлените ядки на ръка в снега.
Разделете белтъчното тесто наполовина.
Поставете всяка част от тестото в отделна форма, застлана с хартия за печене.
Печете 20 - 25 минути на 180 С.
Оставете блатовете се да се охладят, след което внимателно ги отделете от ръбовете на формата и ги извадете.
За крема смесете с бъркалка жълтъците със захарта и ваниловата захар, добавете сметаната и прехвърлете на котлона. Сварете гъст пудинг, който оставете да изстине под фолио.
Разбийте мекото масло и след това на части го вбийте в жълтъчния крем.
Нанесете крема между охладените блатове и украсете горната част на десерта с останалата част от крема.
Накрая запечете бадемите на сух тиган.
Поръсете бадеми по цялата повърхност на тортата.