Мойте Рецепти
Закваска:
1. В хладкото мляко разтворете маята, добавете захарта и оставете да шупне.
Тесто:
1. В съда, в който ще месите, поставете брашното, захарта, солта, добавете вече шупналата мая, 3 супени лъжици олио, леко разбитото яйце и омесете. Доомесете и към края добавете останалите 2 супени лъжици олио. Може да го направите и с миксер с приставки за тесто или кухненски робот. Оставете готовото тесто да втаса.
2. Когато тестото втаса, разделете го на равни части, премесете ги върху набрашнена повърхност и оформете малки топки. В намазана с маргарин тавичка подредете топките една до друга на съвсем малко разстояние. Оставете ги да втасат.
3. Щом напълнят тавата върху на всяко топче с дръжката на дървена лъжица леко вдлъбнете средата.
4. Загрейте млякото, дръпнете го от огъня, добавете маргарина (маста) и разбъркайте, докато се разтопи. След това добавете една супена лъжица брашно.
5. Поръсете милинките с натрошено сирене, отгоре залейте с приготвената заливка от млякото, брашното и маргарина.
6. Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Забележка:
- Това количество тесто е достатъчно за тава с диаметър 26 см.
- Вместо брашно в заливката може да залеете милинките с мляко и маргарин, а след това да ги поръсите с галета.
1 чаша - 240 мл