Знаете ли, че елда (Гречка) е много здравословна и полезна хранителна стока, която трябва редовно да включвате във вашето меню? Отдавна са известни нейните лечебни свойства за решаване на множество здравословни проблеми.
Тъй като подобрява паметта и концентрацията, елда се смята за иделана храна за мозъка.
Народната медицина я препоръчва за лечение на ревматизъм, глаукома и диабет.
Чаят, направен от цветовете на елда има лечебни ефекти върху дихателната система, а смес от листа и цветя се използват за лечение на атеросклероза и кръвоносните съдове.
Елда намалява вредните ефекти от радиация, химиотерапия и усилената умствена работа. Помага при сърдечно-съдови заболявания, особено намалява високото кръвно налягане и помага при проблеми с храносмилането.
Ако искате да си направите пилинг или маска за лице, смелете елда на прах.
В сравнение с други бобови растения, елда съдържа много по-малко калории, а е богата на протеини, аминокиселини, желязо, магнезий, калий, фосфор, йод, В1 и В2.
Елда е диетичен продукт. Диетолозите често я препоръчват за хора, страдащи от анемия, хипертония и заболявания на черния дроб.
Само за две седмици с прилагането на тази диета можете да отслабнете 10 кг., а същевременно ще прочистите тялото и ще подобрите храносмилателната система.
Рецептата е много проста. Всичко което трябва да направите е следното:
Една чаша елда залейте с 1½ чаша вряща вода. Оставя се да престой през нощта. Не се вари!
Можете да направите 2,3,4 .. чаши.
Позволено да ядете елда колкото искате, но само без подправки (позволено е само соев сос).
-На ден може да изпиете 1 литър обезмаслено пресно мляко или още по-добре кисело мляко.
-най-малко 1½ литър вода
-най-много 2 кафета без захар
-последното хранене да бъде най-малко 4 часа преди лягане
-както и при другите диети, препоръчва се консумация на мултивитамини.
-позволено е да се ядат пресни плодове и зеленчуци (без сол).
С тази диета няма да се чувствате прегладнели.
-Когато приключите с диетата, ще слабеете и през следващите 3-4 дни. След това направете окончателното измерване.