Най-простичкият сладкиш в света , който всеки може да направи, защото е изключително лесен и има вълшебен вкус. За съжаление не мога да ви опиша колко приятно ухае кухнята докато се пече, но само като помиришете е достатъчно да разберете колко е хубав.
Между другото, този сладкиш (според някои мои приятелки кекс), можете да приготвите и постен, и "блажен", като разликата е само в това дали ще използвате масло или маргарин. Освен че не е скъп, най-лесният сладкиш в света ще ви спечели със своята простота и страхотен вкус.
Най-лесният сладкиш в света
Необходими продукти:
- 2 чаши меко брашно тип 400
- 2 чаши грис
- 1 чаша захар
- 1 щипка сол
- 1 пакетче (15 гр.) бакпулвер
- 900 гр. замразени череши или вишни
- 1 пакетче ванилова захар + половин чаша захар
- 1 чаена лъжичка канела
- половин чаша олио
- около 200 г маргарин или масло
(За измерване на съставките се използва чаша от 200 ml)
Процедура:
За измерване на съставките се използва чаша от 200 ml. В по-дълбока купа първо смесете сухите съставки. Сложете две чаши брашно, след това добавете една чаша захар, една щипка сол и след това добавете две чаши грис. Добавете и едно пакетче бакпулвер.
Разбъркайте добре, за да комбинирате сухите съставки. След това тази смес трябва да се раздели на три равни части, като грубо се получава малко повече от 1,5 чаши за една част. Сладкишът се приготвя от три части суха смес.
В дълбока купа извадете замразените череши, за да се размразят, след това добавете пакетче ванилова захар и половин чаша кристална захар, една чаена лъжичка канела на прах и половин чаша олио. Разбъркайте добре с лъжица, за да се смесят съставките.
Забележка: черешите не трябва да се прецеждат, след като са размразени, а да се използват заедно със сока. Подгответе тава с размери 30х20 см, намажете я с маргарин или масло. След това поръсете първата третина от сухите съставки на дъното и разпределете равномерно.
След това разпределете равномерно половината от готовия черешов пълнеж върху сухите съставки. Заравнете, след това отгоре сложете втората третина от сухите съставки, след което разпределете равномерно. Завършете с втората половина от черешовия пълнеж и накрая с последната третина от сухите съставки.
Отгоре се настъргва маргарин или масло, разпределя се равномерно, а ако ви е останал сок от черешите, полейте и него.
Накрая се поръсва малко със захар (една шепа) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.
Изпеченият черешов сладкиш се оставя малко да изстине, след което се нарязва на кубчета с желаната от вас големина. Колкото повече престои, толкова по-вкусена става. Можете също така да поръсите малко пудра захар отгоре.
Да ви е сладко!