Има ли нещо по-вкусно в света от домашно приготвени кифлички ? Ароматни пайове, ефирни бухтички, чийзкейк от извара ... Всяко семейство има своя собствена рецепта за подпис.
Кифлички с мая
Захарните кифлички във фурната са идеални за бюджетно печиво. Находка за младите домакини да практикуват печене с мая . Както казва майка ми: „
Кифличките, дори и с две леви ръце да ги правиш, винаги стават вкусни !“
Днес ще ви научим как да правите необичайни кифлички с мая. Необичайни, защото те трябва да се оформят по специален начин.
Тестото се издига добре, еластично и въздушно. Готовите сладкиши не застояват дълго време, можете да ги съхранявате в хартиена или найлонова торбичка. От това количество съставки се получават 17-20 кифлички.
СЪСТАВКИТЕ
- 100 мл мляко
- 100 мл вода
- 400 г брашно
- 1 яйце
- 90 мл растително масло за тесто
- 3-4 с.л. захар за тестото
- 1 супена лъжица суха мая
- щипка сол
- 15 г ванилова захар
- 0,5 с.л. захар за поръсване
- 1 ч.л. канела
- 50 мл растително масло за омазняване на кифлички
- пудра захар
Ако суха мая нямате под ръка, не забравяйте, че 15 г прясна мая се равнява на 1 супена лъжица суха в гранули.
ПОДГОТОВКА
Смесете топлото мляко със захарта, водата и растителното масло. Добавете мая.
Разбийте яйцето със сол, ванилова захар и добавете към млечно-маяната смес.Добавете пресятото брашно на малки порции. Омесете мекото тесто и го оставете да втаса 1 час.
Разделете тестото на 15-20 еднакви парчета и разточете всяко на тънка кора.
Всяка намажете с растително масло и поръсете със смес от захар и канела.
За да оформите кифлички, направете разрез от центъра на кората до ръба и го навийте на кръг в конус.
Сложете кифличките върху намазнена тава за печене. Печете за 30 минути.Преди дасложите във фурната, намажете всяко парче със захар или разбито яйце. Печете за 30-40 минути при температура 180 градуса. За да предотвратите изгарянето на кифличките, ги покрийте с фолио или пергаментова хартия.
Поръсете готовите кифлички със захар или пудра захар. Оставете да изстинат напълно и сервирайте. Приятен апетит!
Ако имате проблеми по време на приготвянето на тестото, прочетете как да направите тестото бухнало, въздушно и вкусно за всяко печене . И никога не слагайте прекалено много захар в тестото с мая. С излишъка си ферментацията се забавя, при печене не бухва.
За тези, които постят, има страхотна рецепта за постно тесто с мая без мляко и яйца . Може да се използва за приготвяне на кайма, рулца и дори пица.
Харесва ли ви статията? Запазете рецептата и кажете на приятелите си как да направите кифлички с мая.