Как да си направим най-вкусните и сочни домашни понички ? Ние имаме рецептата!
Ако спазвате предвеликденския пост или практикувате веганска диета, то тази рецепта за постни понички ще ви хареса.
Толкова са вкусни, че почти няма разлика спрямо "мазния" вариант, а ако следвате инструкциите стъпка по стъпка ще получите меки пухчета от тесто, които никога няма да ви омръзнат.
Пухкави и сочни постни понички
Продукти:
половин килограм брашно
40 грама мая
250 мл хладка вода
2 лъжици захар
50 грама постен маргарин
пудра захар за поръсване
2 супени лъжици ванилова захар
Приготвяне:
1. Разбийте маята в малко вода, след което добавете лъжица захар и разбъркайте. Сложете една лъжица брашно и оставете сместа за 10 минути, за да се "активира" маята.
2. След това добавете останалата захар, маргарина, след това водата и накрая брашното и омесете добре, след което оставете тестото да почине.
3. След половин час разточете тестото и изрежете понички с чаша, след което ги оставете да престоят още 10 минути.
4. Пържете една по една поничките в загрято олио от двете страни до златисто-кафяво.
5. Когато изстинат ги поръсете с пудра захар.