Топли, пухкави мекици, а докато ги пържиш в тигана, по тях се образуват големи мехурчета, които са сигурен знак, че сте се справили както трябва с рецептата! Точно такива се получават, ако следвате инструкциите по-долу. Предлагаме ви лесна и бърза рецепта за Най-пухкавите мекици , в която не се използва мая, но въпреки това крайният резултат е великолепен.
Снимка: YouTube
Най-пухкавите мекици
Продукти:
- 2 яйца
- 400 г натурално кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- 600 гр. брашно (+/-)
- 1 малка чаена лъжичка сода за хляб
- олио за пържене
Приготвяне:
В купа разбийте яйцата с киселото мляко и солта.
Снимка: YouTube
Прибавете брашното (заделете 50-100 грама, които ще добавите по-късно при месенето) заедно със содата за хляб и започнете да бъркате сместа.
Снимка: YouTube
Първо работете с дървена бъркалка, а след това прехвърлете тестото на плота и доомесете, като добавяте останалото брашно. Трябва да се получи меко, но еластично тесто.
Снимка: YouTube
Оставете тестото да почине покрито за около половин час.
Разточете го на кора с дебелина 0,5 см, след което я нарежете на ромбове.
Снимка: YouTube
В добре загрято олио (поне 2-3 см) пуснете мекиците и пържете от двете страни до зачервяване.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Извадете ги върху хартиени кърпи, за да се отцеди излишната мазнина.
Снимка: YouTube
Поднесете ги топли с добавка по желание!
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!