Тестените закуски са сред най-любимите на всички - баници, питки, мекички... Разнообразието е огромно и всички вариации са вкусни и апетитни.
Домашни рогчета със сирене
Продукти:
2 яйца
10 гр.прясна мая
100 мл хладка вода
1 с.л.прясно мляко
1 с.л.захар
1 ч.л.сол
50 мл олио
150 гр.мас
приблизително 500 гр.бяло брашно
За плънката - 250-300 гр.сирене
Приготвяне:
Разтворете в хладката вода маята със захарта и щипка брашно. Оставете да се активира и шупне.
Отделно разбийте едното яйце с олиото. Пресейте брашното в купа, добавете солта и оформете в средата кладенче.
Вътре изсипете сместа с маята и сместа с яйцето. С дървена лъжица започнете да поемате постепенно от брашното, бъркайки. Когато получите каша, добавете маста (със стайна температура) и започнете да месите до получаване на лепнещо тесто. Покрийте с кърпа и оставете тестото около 30 минути.
От второто яйце вземете белтъка, рабийте го леко и добавете натрошеното сирене.
Втасалото тесто разрежете на 4 части. Всяка част разточете на правоъгълник и в единия дълъг край сложете от сиренето. Навийте 4 стегнати рулца и всяко руло разрежете на 4 части. Поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и покрийте с фолио. Оставете ги отново да втасат за около 30 минути.
Разбийте жълтъка с прясното мляко и с четка намажете рулцата. Печете рогчетата в загрята фурна на 220 градуса около 15 минути - или до зачервяване.
Приятен апетит!