Всеки знае, че човешкото тяло се нуждае от витамини за здравето.
Някои ги вземат под формата на таблетки, а други се опитват да ядат повече плодове и зеленчуци.
Голяма част от хората без медицинско образование трудно си представят какви витамини се съдържат в различните продукти.
Ние решихме да коригираме този пропуск и да ви разкажем за всички витамини, известни на науката , техните свойства и източници .
Витамините условно са обозначени с латински букви от азбуката: A, B, C, D, E, H, K, и т.н. Впоследствие се оказа, че някои от тях не се срещат като отделни вещества, а като комплекс витамини ...
Така че не се изненадвайте, ако откриете някъде споменаване на витамини като например M или U: въпреки че в съвременната химическа класификация тези вещества са посочени като " витаминоподобни " и всъщност не принадлежат към витамините, остарялата номенклатура е широко използвана от лекари и фармацевти.
Витамин А
От него зависят: кожата, косата, ноктите, очите, костите.
Източници: моркови, цитрусови плодове, твърди сирена, извара, мляко, яйца, риба, магданоз, спанак, черен дроб.
Унищожават го: висока температура, продължително съхранение.
Дневна доза: 200 грама моркови.
Витамин В1
От него зависят: мозъкът, храносмилането, мускулите, сърцето, сънят.
Източници: мая, свинско месо, ядки, овес, елда, просо, бобови растения.
Унищожават го: дългата обработка, солта при готвене, пиенето на кафе по време на хранене.
Дневна доза: 150 грама свинско месо.
Витамин В2.
От него зависят: възстановяването на клетките, мускулите, зрението.
Източници: мляко, бадеми, яйца, гъби, елда, извара, дрожди, месо.
Унищожават го: дълго излагане на светлина.
Дневна доза: 250 мл мляко.
Витамин B3.
От него зависят: храносмилането, кожата, нервната система.
Източници: черен дроб, пилешко, телешко, риба, зърнени храни, фъстъци и фасул.
Унищожават го: ултра-високата температура.
Дневна доза: 150 г черен дроб.
Витамин B5.
От него зависят: паметта, настроението, възстановяването от болести, кръвоносните съдове, сърцето.
Източници: месо, пиле, жълтък, мляко и млечни продукти, яйца, бобови растения, ядки, мая, овесени ядки, елда, ориз, броколи.
Унищожават го: многократното замразяване.
Дневна доза: 100 г пилешко.
Витамин В6.
От него зависят: обновяването на организма, кръвоносните съдове, нервната система.
Източници: зърнени храни, зелени зеленчуци, зеле, банани, орехи, пшенични трици, сьомга, месо.
Унищожава го: дълго излагане на светлина.
Дневна доза: 200 грама зърнени култури.
Витамин B7.
От него зависят: растежът на клетките, производството на мастни киселини.
Източници: фъстъци, магданоз, жълтък и черния дроб.
Унищожава го: N / A.
Дневна доза: 100 г фъстъци.
Витамин В9.
От него зависят: възстановяването и растежа на клетките.
Източници: авокадо, цвекло, спанак, черен дроб, аспержи, мая, брюкселско зеле.
Унищожава го: дълго излагане на светлина.
Дневна доза: 150 г черен дроб.
Витамин В12.
От него зависят: теглото, имунитетът, паметта, храносмилането.
Източници: соеви храни, хмел, спанак, водорасли, стриди, риба, мляко, сирене, жълтък, месо.
Унищожават го: дълго излагане на светлина и високи температури.
Дневна доза: 85 гр.
Витамин C.
От него зависят: кожата, имунитетът, настроението, косата, ноктите.
Източници: копър, цитрусови плодове, шипки, морски зърнастец, червени плодове, карфиол, грах, фасул, репички, киви, аспержи.
Унищожава го: готвенето.
Дневна доза: 1 портокал.
Витамин D.
От него зависят: костите, съсирването на кръвта, имунната система, елиминиране на токсините, настроението, сърцето, кръвоносните съдове, очите.
Източници: сирене, масло, извара, яйчен жълтък, риба, морски дарове, картофи, растителни масла, говеждо месо.
Унищожават го: обработка в алкална среда.
Дневна доза: 100 г сирене.
Витамин Е.
От него зависят: възстановяването на организма, репродуктивната система, настроението и имунитета.
Източници: месо, растителни масла (слънчогледово, царевично, тиква, зехтин), масло, ядки, млечни продукти, черен дроб.
Унищожават го: продължително съхранение.
Дневна доза: 150 г ядки.
Витамин К.
От него зависят: заздравяването на рани, съсирването на кръвта, производството на протромбин в кръвта.
Източници: спанак, коприва, шипки, зеле (зеле, карфиол, червено), моркови, домати, ягоди, зелен чай, водорасли.
Унищожава го: дълго излагане на светлина и дългото готвене.
Дневна доза: 200 гр. спанак или броколи.
Споделете тези ценна информация с приятелите и семейството си!