Как да постигнем основност на тялото чрез хранене, содата за хляб помага ли за това, както мнозина твърдят?
Имаше много спорове по този въпрос, но много въпроси останаха отворени. За влиянието на храната върху киселинността на организма , както и за автофагията като естествен процес говори д-р Драган Иванов, специалист по вътрешни болести.
"Нека ви науча как да ядете шоколад." Взимате шоколад за готвене, черен шоколад, взимате половинката от едно парченце и за три минути това парченце се топи в устата, като бонбон.
Колко пъти седмично е допустимо да ядете месо, за да не натоварвате стомаха?
„Най-идеалните протеини са протеините от растителен произход. Знам, че реалността е, че хората обичат да ядат месо, но в такъв случай количеството месо трябва да е много по-малко“, каза д-р Иванов и добави, че заедно с месото трябва да се консумират и зеленолистни зеленчуци. Те са изключително алкални и имат основен ефект върху тялото ни.
Доктор Драган Иванов: Всичко е лекарство и всичко е отрова, разликата е в дозата.
Лекарят отбелязва, че животинските хранителни вещества са най-големите хранителни вещества, които подкиселяват кръвта и че когато животинският протеин навлезе в тялото, той произвежда „метаболитен боклук“, който е изключително киселинен и подкиселява тялото.
Колко вода е необходимо да се пие през деня?
„Бъбреците играят ключова роля в регулацията на киселинно-алкалната кръв и целия организъм. За да могат бъбреците да извлекат тези киселини, те се нуждаят от вода и затова трябва да пием около два литра течност всеки ден“, каза д-р Иванов, визирайки въздействието на автофагията и нейната мощна детонация.
„Автофагията има мощен ефект за предотвратяване на затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет, инфекциозни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, регулиране на липидите, освежаване и детоксикация на организма и др.“, каза д-р Иванов и добави, че въпреки че автофагията е „мощен механизъм, трябва да го използваме“, но не е предназначен за всеки. По този начин хората, които са недохранени, хората, подложени на химиотерапия, децата в пубертета и бременните жени трябва да избягват автофагията.
Дали содата за хляб е чудодейна напитка, която може да възстанови алкалността на тялото?
„Моето мнение е, че содата бикарбонат не е правилният избор за алкализиране, тоест за постигане на основен ефект и привеждане на организма ни в основно състояние. Когато пием сода за хляб, тя ще се срещне със солна киселина в стомаха и автоматично ще бъде използвана там. За да се смила храната, съдържанието на стомаха трябва да е с определена киселинност, ако добавим сода бикарбонат ще неутрализираме киселината, особено протеините няма да могат да се смилат.
Микроорганизмите, които идват с храната, няма да бъдат убити от солна киселина, така че содата за хляб не е правилното решение за мен. Ако искаме да алкализираме тялото с напитка, тогава трябва да пием лимонов сок и да го подсладим с мед. И лимонът, и медът имат положителен основен ефект върху нашия организъм“, посочи интернистът.
Храни, които могат да повишат алкалността на тялото:
- Лимон и други плодове
- Ядки
- Мед
- Зеленолистни зеленчуци
- Билки
- Просо, киноа, амарант
- Вода, чайове, лимонада
- Кефир, кисело мляко, йогурт
- Авокадо, кокос, маслини, семена
- Студено пресовани масла
Какво е кисело и кое основна храна?
„Не е кисела храната, която "вкисва" устата, тя не действа киселинно на нашия организъм. Или храна, която става киселаа в чинията, преди да я изядем. Основна храна например е киселият лимон, почти всички плодове, особено грозде, дини, кайсии, боровинки, праскови, малини и други плодове“, каза още д-р Иванов.
Д-р Иванов посочи, че диетата не трябва да се основава изключително на консумацията на алкални храни, а около 75 процента трябва да са алкални, а около 25 процента трябва да са храни, които имат киселинни метаболитни продукти. Сякаш целта на тази диета е да се постигне баланс между основите и киселините в тялото ни.
„Бадемът ми е любим. Това е най-алкалната ядка. „Ако някой има повишена киселина в стомаха и изяде четири бадема, киселината ще се неутрализира“, казва специалистът по вътрешни болести.
Пресните моркови и бадеми неутрализират стомашната киселина
„Казвам на пациентите, които имат гастрит, да ядат петнадесет до тридесет сурови бадеми всеки ден, тоест на закуска киселината ви ще бъде под контрол, няма да имате повишена киселина и ще се създадат условия за излекуване на гастрит, ерозия на стомаха. лигавица и язви." Могат да ядат бадеми и пресни моркови, които имат същия ефект“, допълни д-р Иванов.
Има ли нужда от мляко възрастен човек и как то влияе върху киселинността в организма?
„Моето мнение е, че млякото и млечните продукти не са необходими на възрастните. Основните източници на калций са растителните храни, зеленчуците, ядките, пълнозърнестите и бобовите храни, тиквените семки, ленът, всички те са богати източници на калций“, казва д-р Иванов.
Как изглежда правилното гладуване, което носи ползи на тялото?
„Постенето е нещо, което е изключително важно за нашето здраве. По време на гладуване закуската трябва да включва: плодове, пълнозърнести храни и ядки. Салатата е задължителна за обяд, салатата трябва да е в началото на обяда, за да стимулира отделянето на ензими и да улесни храносмилането. Следва салатата боб, картофи, гъби, зеле, къдраво зеле, а от тях трябва да направите обяд. „Вечеря – за предпочитане нищо, а ако някой иска да вечеря, тя да е възможно най-рано и по-лесно“, препоръча д-р Иванов.
„Постенето действа превантивно на всички съвременни болести. „Човек, който пости, ще се чувства по-щастлив, по-чист и ще се създадат благоприятни условия за най-възвишеното в човека, което е неговата духовна сфера“, заключи д-р Иванов.