Сигурно сте забелязали, че в кухните на различните държави се използват различни видове мазнина за готвене. Италианската предпочита зехтина, френската - маслото, а ние залагаме традиционно на слънчогледовото олио.
Според Health.News, някои видове масла съдържат трансмазнини, които могат да повишат нивото на "лошия" холестерол, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт. Затова маслото за пържене трябва да се избира особено внимателно.
Съдейки по публикацията, един от най-добрите видове олио за пържене , особено дълбоко пържене, е кокосовото масло, което е силно устойчиво на окисляване. То запазва качествата си след осем часа непрекъснато пържене.
Здравословният зехтин с високо съдържание на мононаситени мазнини също е добър за готвене на пържени храни.
Той може да преседи в дълбокия фритюрник повече от 24 часа, преди да започне да се окислява силно. Същото се отнася до маслото от авокадо, което е богато на олеинова киселина, полезно е за сърцето и способно да понижава кръвното налягане.
За пърженето на храна става и слънчогледовото олио, което е източник на витамин Е.
Въпреки това е по-добре да го използвате пестеливо и за кратко пържене.
Сега вече ще знаете за какво да се оглеждате в магазина, когато пазарувате - за щастие гореописаните мазнини са достъпни и на нашия пазар.
Бъдете здрави!