Забравено в сянката на гръцкото кисело мляко и кефира, киселото мляко тихо се завръща – и има защо. Тази традиционна млечна напитка, получена чрез ферментация на непастьоризирано мляко, е истинска малка бомба от полезни съставки.
В 100 грама от тази напитка има само около 50 калории, но е богата на витамини A, D, K и B комплекс, както и на минерали като магнезий, калий и калций. Плюс – има нисък гликемичен индекс, което го прави идеален за диабетици и всеки, който следи линията.
Какво го отличава? Киселото мляко действа като естествен пробиотик – подобрява състоянието на червата, стимулира храносмилането и възстановява чревната лигавица. Някои специалисти го наричат "прахосмукачка" на червата, защото буквално почиства системата отвътре, като в същото време ускорява изгарянето на мазнини! Звучи като мечта на човек на диета.
Освен това е известно, че укрепва имунитета - благодарение на добрите бактерии, които внася в тялото. Редовното пиене на кисело мляко може да намали риска от запек, да подобри секрецията на храносмилателни сокове и да подпомогне цялостното здраве на храносмилането.
Кога не трябва да пиете кисело мляко?
Въпреки че се счита за безопасно, не се препоръчва за бебета под 10-месечна възраст. Хората с непоносимост към лактоза могат да го консумират без страх, тъй като по-голямата част от лактозата изчезва по време на ферментацията. Прекаляването с него обаче може да причини газове или дискомфорт, особено при тези, които не го консумират редовно.
Така че, ако сте го забравили - време е да го върнете на масата. Защото киселото мляко може да е най-силното ви оръжие срещу токсините, затлъстяването и отслабения имунитет!