Баклавата е популярно кулинарно изкушение, на което просто не можете да устоите и от което винаги ще искате още едно парче. Сладка турска баклава е идеалният партньор на всяка чаша силно кафе и емоционален десерт на всяка богата трапеза.
Създаването на идеалната комбинация от хрупкави тънки кори, нарязани ядки и сладък захарен сироп е малко предизвикателство в кухнята.
СЪСТАВКИ
500 гр. |
кори за баклава |
600 гр. |
ядки |
1,5 кг. |
захар |
1 пакетче |
ванилова захар |
250 гр. |
маргарин (1 куб) |
750 мл. |
вода |
ПОДГОТОВКА
-
Смелете 300 гр. ядки, а останалите нарежете на ситно.
-
Вземете две кори и поставете една над друга. В единия край на корита по цялата дължина щедро поставете ядки, а след това свивайте корите като руло, започвайки от страната на която сте поставили орехите.
-
Рулото се поставя в тава и се повтаря същата процедура с всички останали кори.
-
Разтопете и оставете маргарина да заври. Нарежете на няколко части (4 или 5) и поръсете равномерно с разтопен маргарин.
-
В предварително загрята фурна на 180 ° C поставете баклавата да се пече 30-40 минути, т.е. докато получи златист цвят. Извадете и оставете да се охлади.
-
В дълбок съд за варене смесете захарта с 750 милилитра вода. Поставете на слаб огън и след като се разтопи захарта, добавете ваниловата захар. Оставете да ври точно 3 минути.
-
Отдалечете шербета от огъня и добавете половин чаша студена вода. Оставете да се охлади. Важно е сиропът да бъде топъл, но не прекалено горещ (Когато поставите пръста си в него, за да можете да търпите топлина).
-
С получения шербет се залива охладената баклава и се оставя да престои поне няколко часа, за да попие сиропа.
Баклавата винаги се сервира при стайна температура и не се съхранява в хладилник.