На първо място, помислете за тази рецепта, ако държите на здравето и фигурата си. Всички знаят, че типичните котлети, които трябва да се изпържат в олио, се накисват в това вредно горещо масло и добавят стотици калории към вашето ястие. Друго предимство на кюфтетата на фурна е, че можете да готвите до 15-20 кюфтета наведнъж, тоест не е нужно да стоите дълго време до печката и да махате, да слагате нови, да обръщате. Най-доброто решение ще бъдат печени кюфтета с вкусен сос по ваш вкус.
Съставки:
- 200 г телешко месо;
- 300 г свинско месо;
- 1 глава лук;
- 2 малки картофа;
- 2 яйца;
- 3 скилидки чесън;
- 0,5 чаша мляко;
- 3 филийки бял хляб;
- зеленчуци на вкус;
- сол и черен пипер на вкус;
- 200 мл нискомаслена заквасена сметана за соса (по желание).
Начин на готвене:
1. Нарежете месото на малки парченца, след което го разточете през месомелачка заедно с лука.
2.
3. Сега добавете яйцето, счукания чесън, солта и черния пипер в купата с настърганите картофи. Смесете добре.
4. Пригответе хляб: изсипете мляко и смелете на каша с пасатор.
5. Добавете мляно месо и билки към хляба. Ако чувствате, че кюфтетата няма да станат добре, можете да добавите и грис или брашно.
6. По-добре е да оставите готовата смес за извайване на кюфтета за един час в хладилника, така че всички съставки се смесват, напоени една в друга. След един час в хладилника започнете да извайвате кюфтета.
7. Подгответе фурната предварително: загрейте до 180 градуса и покрийте тавата с хартия за печене и намажете с масло.
8. Намокрете ръцете си, оформете котлети и поставете върху лист за печене.
9. Печете кюфтетата при горните температури за 30-40 минути, без да обръщате.
10. Пригответе соса или соса, за да завършите ястието. Изберете опцията, която е най-вкусна за вашето семейство, а ние ще предложим вашия сос от заквасена сметана: изстискайте чесъна, добавете малко вода и чаша нискомаслена заквасена сметана. Изсипете соса върху кюфтетата 5 минути преди готвене, те ще се накиснат в тях и ще ви зарадват с деликатния си и в същото време остър вкус.
Съвет: ако плънката е суха, тогава добавете супена лъжица тежка сметана, масло. По време на печенето тези съставки ще се разтопят и вашите котлети ще станат още по-вкусни!