Чували ли сте някога за десерта Бабка Нягре ? Ако искате да опитате необичайно нежен сладкиш с пореста текстура и наситено шоколадов цвят, тогава направо отивайте в кухнята! Произхожда от далечна Молдова и с право го наричат Седмото чудо на кулинарията . Причината: всички продукти за приготвянето му са бели, а се получава сладкиш с невероятно шоколадов цвят и уникална пореста текстура.
Невероятен млечен сладкиш
Продукти:
- 10 яйца
- 300 грама брашно
- 300 грама захар
- 1 супена лъжица сода
- 200 мл растително масло
- 300 мл кисело мляко
- 500 мл прясно мляко
- 2 с.л. водка
Приготвяне:
Разбийте 10 яйца с миксер до гъст крем. Добавете 300 грама захар и 1 супена лъжица сода за хляб към 300 грама пресято брашно. Към брашнената смес прибавете 20 мл рафинирано растително масло и разбъркайте до гладка смес. Добавете 300 мл кисело мляко, разбъркайте отново. Добавете 500 мл мляко и разбъркайте. Накрая прибавете две супени лъжици водка.
Бъркайки с лъжица, добавете разбитите яйца към микса по-горе.
За печене използвайте форма с дебели стени, обилно намазана с масло. Изсипете тестото във формата и покрийте с капак. Печете във фурната 1,5 часа при 200 градуса. След това намалете температурата до 100 градуса и оставете във фурната за още 1,5 часа.
Изключете фурната и оставете десерта вътре поне за половин час. Охладете напълно и пъхнете в хладилника за една нощ. Нарежете на порции и сервирайте.
Подробната рецепта може да видите във видеото по-долу.